menu

Rusland voor Beginners: Tien Opstellen over Literatuur - Karel van het Reve (1962)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

216 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

De titel van dit boek is misleidend. Het is geen boek over Rusland in de gangbare zin, geen reisbeschrijving waaruit de lezer leert wat een kolchoz is en waarin hij erop geattendeerd wordt dat er in Moskou een ondergrondse spoorbaan rijdt. Het is ook geen beschouwend boek waarin in volle ernst gesproken wordt over de Grote Uitgestrektheid van Rusland, die zijn uitwerking niet gemist heeft op de Russische Mens, en over de koude winters aldaar, die weer hun stempel gedrukt hebben op de Russische Ziel. Dit is het boek van iemand die niet zo erg in het 'typische Russische' gelooft. Het laat hem Siberisch koud of een boek door een Hollander, een Congolees, een Rus, een Jood of een Mof geschreven is. Dat in dit boek telkens over Rusland gesproken wordt, komt alleen omdat de auteur nu eenmaal in sommige Russische zaken enigszins gespecialiseerd is. Rusland levert hier niet meer dan het terrein waarop zich enkele dingen afspelen, de voorbeelden waaraan iets gedemonstreerd wordt. In de in dit boek gebundelde opstellen worden de Russen dus als gewone mensen behandeld.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
3,5
Het heeft me enige pijn en moeite gekost om dit boek toegevoegd te krijgen op BM. Nergens viel een bevredigende plotomschrijving vandaan te plukken. Uiteindelijk heb ik het boek bij de Universiteitsbibliotheek geleend en ben ik sinds vele jaren weer eens lid van de bibliotheek. Ik was geen groot voorstander van het lenen van boeken bij een bieb, maar nu ik inzie dat ik meer boeken wil lezen dan dat ik aan ruimte in mijn nederige woning heb, ben ik tot inkeer gekomen.

De plotselinge toegang tot bijna alle lectuur op deze globe is natuurlijk mooi, maar is aan de andere kant ook beklemmend; en allicht oneerlijk ten opzichte van de boeken die bij mij reeds ongelezen in de kast staan en nog langer zullen moeten wachten wanneer ik lectuur leen die in afzienbare tijd weer terug moet worden gebracht.

Kortom ik ben bezig aan "Rusland voor Beginners" van Karel van het Reve. Een schrijver waarin ik mij een beetje ben gaan verdiepen omdat ik interesse heb in het lezen van zijn boek "Geschiedenis van de Russische Literatuur"; sinds ik meer de Russen probeer te veroveren en me dit een goed overzichtswerk lijkt over de achtergronden en levens van de Russische schrijvers. Maar dat komt nog wel een keer.

De titel van werk "Rusland voor Beginners" deed me eraan herinneren dat Jelle Brandt Corstius een boek heeft geschreven met de titel "Rusland voor Gevorderden: Berichten van een Overlever" (2008); wat ongetwijfeld dan weer een knipoog is naar het boek van Van het Reve.

Hoe dan ook, ik zal van het moment gebruik maken om dit tot mij te nemen; en voor de geïnteresseerden hierbij een overzicht van de 'tien opstellen over (de Russische) literatuur' die in dit werk de revue passeren:

1. De romanschrijver Toergenjev
2. 'Fiction' en 'non-fiction' bij Tolstoj
3. De 'ouderwetse' roman in Rusland
4. Tsjechov als detective-schrijver
5. Ziet de boer geen landelijk schoon?
6. In die doos zat weer een doos
7. De goed verstaander
8. De brand van Moskou
9. Goethe, Beethoven en Stalin
10. Op reis

avatar van Pecore
Raspoetin schreef:
allicht oneerlijk ten opzichte van de boeken die bij mij reeds ongelezen in de kast staan en nog langer zullen moeten wachten wanneer ik lectuur leen die in onafzienbare tijd weer terug moet worden gebracht.


Herkenbare gewetenskwestie.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:46 uur

geplaatst: vandaag om 15:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.