menu

Die Abenteuer des Starken Wanja - Otfried Preussler (1968)

Alternatieve titel: Sterke Wanja

mijn stem
3,50 (6)
6 stemmen

Duits
Jeugdboek
Avontuur / Sprookje

128 pagina's
Eerste druk: Thienemann, Stuttgart (Duitsland)

Als 'luie' Wanja, de Russische boerenzoon, het bos ingaat om berkentakken voor een nieuwe bezem te zoeken, ontmoet hij een blinde oude man, die hem voorspelt dat hij tsaar zal worden. Tot grote ergernis van zijn beide broers moet hij zeven jaar lang op de kachel liggen en zonnebloempitten eten tot hij zo sterk is, dat hij het dak van het huis kan tillen. Dan begint een lange tocht door Rusland, een tocht met grote gevaren en vele avonturen: hij moet de alles omverblazende Och overwinnen, hij verslaat Batur de rover, hij brengt paarden terug die Baba-Jaga in het moeras gevangen hield en hij overwint Foma Drakezoon, de stenen ridder.

zoeken in:
avatar van Freud
3,5
Minder fascinerend qua opzet dan De Meester van de Zwarte Molen, maar het boek heeft zeker ook genoeg te bieden. Het is opgedeeld in drie (lange) hoofdstukken, die elk een ander deel uit het avontuur belichten. Het eerste deel is absoluut het meest origineel en het leukst om te lezen: Wanja krijgt van een blinde, oude man de opdracht om zeven jaar lang op een kachel te gaan liggen, niet te praten en zonnepitten te eten, tot hij zo sterk is dat hij het dak van het huis kan optillen. Als vernieuwend concept kan dat wel tellen: zeven jaar niks doen ("Als hij niet lag te slapen, at hij zonnepitten, en als hij geen zonnepitten at, sliep hij") en daar dan onmenselijk sterk van worden: ik vind het een schitterend idee. Uiteraard krijgt hij wat last met mensen die hem van de kachel willen krijgen, en dat levert een paar spannende momenten op.
In het tweede deel gaat hij dan, ijzersterk als hij intussen geworden is, op weg naar de mysterieuze 'Witte Bergen', om tsaar te worden. Onderweg beleeft hij allerlei avonturen, die een beetje banaal zijn uitgewerkt: het gaat telkens om monsters of rovers die nog door niemand verslaan zijn, iedereen verklaard hem voor gek als hij zegt het toch te willen proberen, en vervolgens verslaat hij dat beest dan dankzij zijn geweldige kracht, en hij houdt er dan een of ander wapen of zo aan over. Zo klinkt het als een slechte ridderroman, en het heeft er eigenlijk soms ook iets van weg. Maar het is toch meer dan dat: de monsters/heksen die hij tegenkomt spreken erg tot de verbeelding, en eigenlijk gaat het op zijn tocht ook niet om de 'gevechten' zelf, er wordt veel meer aandacht besteed aan de beschrijving van de problemen die de monsters opleveren (genre De Koning van Katoren), de armoede van de mensen en de onmoetingen die hij met hen heeft onderweg. Wat dat betreft is het boek wel mooi: alles speelt zich ook af op het eenvoudige platteland van een niet nader bepaald Oost-Europees land, en dat heeft zeker zijn charme. Daar ligt ook de kwaliteit van Preußler als schrijver: hij weet als geen ander om met simpele middelen van een vrij banale scontext toch een fascinerende wereld te maken.
Zonder veel te verklappen (hoewel het einde uiteraard te verwachten is ) ook even over het derde deel: dat is evenmin verbijsterend origineel, maar wel spannend, en het leest aangenaam. Het is meer gefocust op de problemen die Wanja tegenkomt als hij zijn einddoel bijna heeft bereikt, hoe hij wordt tegengewerkt en door geluk en met behulp van zijn veroveringen onderweg toch weet te ontsnappen.

Al bij al dus een vrij klassiek boek, maar het eerste deel is wel geweldig, en de eenvoud van de omgeving en de menselijkheid van de personages maakt het toch een mooie leeservaring.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:00 uur

geplaatst: vandaag om 11:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.