menu

Quissama: Een Relaas - F. Springer (1985)

mijn stem
3,64 (18)
18 stemmen

Nederlands
Reis

159 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Charles Enders is een zakenman. Hij wordt door zijn bedrijf naar Angola gestuurd om orders binnen te halen. In deze uithoek van de wereld komt hij in contact met King Velderman. Deze landgenoot die in Angola woont, biedt Charles onderdak aan. King vertelt in delen zijn levensverhaal aan Charles en Charles raakt meer en meer gefascineerd door deze persoon. De reden voor zijn eigenlijke komst raakt meer en meer op de achtergrond, terwijl Charles Kings levensverhaal begint op te schrijven.

zoeken in:
avatar van ANDREO
3,5
Niet meteen het sterste boek van Springer!
Leest wel lekker weg, maar ik mis iets!

avatar van Jord
4,0
Leg uit!

avatar van misterfool
3,5
Een aangenaam tussendoortje dat het van de interessante thematiek moet hebben. Charles Enders gaat op zakenreis naar Angola en raakt gebiologeerd door het veelbewogen levensverhaal van King Velderman. Een uitgesproken persoonlijkheid met een vlotte babbel en een flexibele moraal. Dit blijkt buitengewoon handig bij het zakendoen na een machtsovername. Het nieuwe regime moet haast wel gretig gebruik maken van zulke handelaren.

Gaandeweg bemerken we echter dat King's verhalen wel heel grotesk zijn en enigszins voorspelbaar mondt dit uit in de ontmaskering van deze leugenachtige mythes. Het is niet te moeilijk om parallellen te trekken naar de jongensachtige handelsreis naar de derde wereld. Ook hier wordt -door weliswaar meer bureaucratisch taalgebruik- een waarheid verbloemd, te weten dat een minderbedeelde bevolking wordt uitgezogen. Charles Enders wisselt welhaast de ene escapistische narratief in voor de ander
.

Op zich is zulk soort Graham Greene’achtig cynisme best interessant; alleen wordt het hier knulliger op poten gezet. Het taalgebruik vind ik net wat te priegelig. Springer probeert veel te vertellen binnen een kort tijdsbestek, hetgeen het verhaal opgejaagd deed aanvoelen. Ik had graag langer stilgestaan om de sfeer te proeven. Quissama is niettemin een onderhoudend verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:45 uur

geplaatst: vandaag om 00:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.