menu

The Hiding Place - C.J. Tudor (2019)

Alternatieve titel: De Terugkeer

mijn stem
3,12 (4)
4 stemmen

Engels
Thriller

278 pagina's
Eerste druk: Crown, New York (Verenigde Staten)

Joe heeft altijd gezegd nooit meer te willen terugkeren naar Anhill. Er is te veel gebeurd met zijn oude bende daar en zeker toen zijn zus spoorloos verdween, besloot hij zijn geboortestad voorgoed gedag te zeggen. Hij heeft echter geen keus: hij moet terugkeren. Dezelfde dingen die hem vroeger zijn overkomen, gebeuren opnieuw in Anhill. Hij krijgt een baantje als docent op de lokale school, komt zijn oude vrienden onder ogen en zal tevens de verlaten mijn moeten opzoeken waar het al die jaren geleden zo vreselijk misging.

zoeken in:
avatar van Fathead
3,0
Omdat ik toch wel weg was van Tudors debuutroman ben ik deze ook maar eens gaan lezen. En ik moet zeggen, het eerste deel van het boek is sensationeel. Tudor is echt heel goed in het beschrijven van mistroostigheid, zowel in de setting als in de personages.

De hoofdpersoon, Joe, is er niet best aan toe, in alle opzichten. En hij gaat terug naar het dorp waar hij is opgegroeid. Daar waar zo veel verkeerd is gegaan, met zijn zusje, met anderen.

Langzaam maar zeker (nogmaals, dit kan Tudor echt heel goed) wordt de reden van zijn terugkomst en de reden van de merkwaardige ontvangst uit de doeken gedaan. Kortom, topthriller, suspense tot en met, grimmige personages, tempo goed, etc.

Totdat je je ineens bedenkt dat je op 80% van het boek zit. En dan duvelt het toch echt als een kaartenhuis in elkaar. Alle badguys worden vakkundig in één keer uit de weg geruimd, hatseflats! Bovendien wordt de belangrijkste opgeworpen vraag niet beantwoord...

Stephen King is fan, zo lees je overal - een betere reclame kun je niet krijgen. Maar het plot lijkt toch wel wat gejat van Pet Sematary en eindes aan verhalen breien is ook niet Kings specialiteit.

Blijft toch een krappe voldoende over. In de homiletiek leer je dat je alle vragen die je in een preek opwerpt ook moet beantwoorden. Nu is een boek geen preek, maar het plot loopt nu gewoon leeg...

3*

avatar van Insignificance
3,5
Tweede Tudor na The Chalk Man. Zo ongeveer dezelfde reactie. Niet slecht. Andere overeenkomsten:

- een solide mysterie. Tudor weet hoe en, misschien nog belangrijker, wanneer ze haar kaarten moet uitspelen. Het boeit al snel en blijft dat doen.
- een best sterke hoofdpersoon. Joe is niet alleen een lul, doorzetter, loser, vechter, heethoofd, bijdehandje, klootzak, leugenaar, goedzak of cynicus, hij is het allemaal. En dat maakt hem een interessante verteller.
- een drukkend sfeertje. Het verstikkende soort. Die van kleine dorpjes waar iedereen elkaar kent. L'histoire se répète. Het is niet moeilijk om uit Arnhill te vertrekken, maar vrijwel onmogelijk om Arnhill uit jezelf te krijgen.
- zwemen van horror. Slapeloze nachten zul je er waarschijnlijk niet van krijgen, maar wat Annie (en anderen) is overkomen, haar (hun) gedrag; unheimisch.

Toegegeven, het wil wat te veel in de laatste hoofdstukken, een meer bescheiden afsluiter had iets beter gepast, denk ik, maar buiten dat, nou ja, niet slecht dus.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:57 uur

geplaatst: vandaag om 20:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.