menu

Jas van Belofte - Jan Siebelink (2019)

mijn stem
2,07 (22)
22 stemmen

Nederlands
Psychologisch

96 pagina's
Eerste druk: Stichting CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 2019. Als Arthur met hoge snelheid per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, is hij er zeker van dat hij bezig is het leven te verlaten. Al bijna vanaf de andere zijde overziet hij wat hij achterlaat, en vraagt zich af of het genoeg is. Het waren zijn vrienden Edwin en Loetje die destijds aanvoelden dat hij een verhaal in zich droeg dat verteld moest worden, maar ze wisten ook dat het een welhaast onmogelijke opdracht zou zijn dit daadwerkelijk uit te voeren. Edwin bezwoer Arthur: 'Je mag nooit meer tevreden zijn over jezelf, zolang de zoektocht van de jongen niet op de meest volmaakte wijze is verteld.'

zoeken in:
avatar van mjk87
1,0
Siebelink is niet mijn favoriete schrijver, al scheelt het dat het qua stijl verder nu niet bijzonder is, dan leest het tenminste nog makkelijk weg, in tegenstelling tot Knielen.
Verder is dit een erg mak boekje, en beetje met weemoedigheid maar op een heel vlak niveau en het mist elke vorm van jeu. Het verhaal speelt over vele jaren dus gaat in die 94 pagina's nooit leven en soms lijken er hele stukken uit gehaald te zijn. Dan zit de hoofdpersoon ineens met een leerling in Parijs met een soort affaire. Ook na terugbladeren heb ik niet ontdekt hoe dat zo is gekomen. En zo zitten er wel meer situaties en handelingen van personen in die nergens uit voort lijken te komen. Kortom niet bijzonder, niet goed en eigenlijk ook niet leuk. 1,0*.

3,0
Het boekenweekgeschenk 2019. Een boekje met sterk autobiografische elementen. Wel boeiend de worstelingen van deze Arthur Siebrandi met zijn leven en met zijn aspiraties. Hij is schrijver annex leraar Frans op een Middelbare school. Er komen relaties met vrouwen en beperkt met collega’s uit de uitgeverij- en literatuurwereld aan de orde. Er worden momenten en gebeurtenissen kort verteld en soms aangestipt want uitvoeriger vertelde verhalen laat de omvang van het boekje niet toe. In een aantal zaken herhaalt Siebelink zich. Onnodig en wat te veel, bijvoorbeeld wanneer het het vertrek van zijn eigen vader betreft. Dat de hoofdpersoon van het boekje twee elementen in zich draagt: worstelen met de eigen onvolkomenheden en zichzelf overschatten op andere momenten zijn menselijke eigenschappen, hoe je die ook waardeert. Tja, wat mij betreft in zijn beknoptheid goed genoeg om eens ter hand te nemen.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:40 uur

geplaatst: vandaag om 02:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.