menu

Comment On Meurt - Émile Zola (1883)

Alternatieve titels: Hoe Men Sterft | Perlouses #22

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Frans
Ideeƫnliteratuur

75 pagina's
Eerste druk: Gervais Charpentier, Parijs (Frankrijk)

'Hoe Men Sterft' van Émile Zola toont in vijf taferelen aan dat mensen sterven zoals ze hebben geleefd: een hoge edelman wil tot het uur des doods zijn waardigheid behouden, een vrekkige bourgeoise denkt tot haar laatste snik alleen aan haar vermogen en laat haar zoons ruziënd over de erfenis achter, een winkelierster heeft geen tijd om ziek te zijn en gaat haast letterlijk dood aan haar winkel, het zoontje van een straatarm arbeidersechtpaar sterft bij gebrek aan goede verzorging, en een oude landarbeider overlijdt eenzaam in zijn bed terwijl de rest van het gezin de oogst binnenhaalt.

zoeken in:
avatar van mjk87
4,0
Heel goed. Vijf verhalen, op kleine pagina's, nog geen 10 pagina's per verhaal. Maar daarbinnen weet Zola hele geschiedenissen te vertellen en karakters te schetsen. Knap gedaan en leuk en boeiend om te lezen, op momenten zelfs gevoelig. Zola observeert alleen en beoordeelt niet, dat maakt het des te sterker. Eigenlijk hadden de verhalen 4 en 5 omgekeerd moeten zijn, dan was de lijn van rijkste persoon naar armste persoon helemaal af geweest. 4,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:44 uur

geplaatst: vandaag om 11:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.