menu

White - Bret Easton Ellis (2019)

Alternatieve titel: Wit

mijn stem
3,38 (13)
13 stemmen

Engels
Autobiografisch / Ideeƫnliteratuur

272 pagina's
Eerste druk: Penguin Random House, New York (Verenigde Staten)

White is het eerste non-fictie boek van schrijver Bret Easton Ellis. Door persoonlijke reflectie te combineren met een sociale observatie van deze tijd, ontstaan er met White een polemiek over de tekortkomingen van deze eeuw, gedreven door technologie. Tegelijkertijd definieert White wat vrijheid van meningsuiting daadwerkelijk betekent.

zoeken in:
avatar van boekaap
4,0
Bret Easton Ellis had de moed voor het schrijven van een nieuwe roman opgegeven. Toen bekend werd dat hij toch wat ging publiceren met een iets andere invalshoek was ik bijzonder benieuwd.

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. White valt zeker niet tegen. Het autobiografische deel van dit boek is erg leuk en interessant om te lezen. Het verschil met huidige generaties wordt duidelijk uit de doeken gedaan en haakt ook in op de frustraties die Ellis voelt bij de huidige tijd.

Wat Ellis vooral doet is heel nuchter observeren. Uiteraard met veel humor en een vlotte pen schrijft hij over zijn ervaringen met acteurs in zijn eigen Podcast maar ook over Trump, Kanye West, Charlie Sheen en uiteraard over het schrijven van zijn grote roman American Psycho.

Het sterkst vind ik Ellis als hij schrijft over dingen die dichtbij hem staan en vooral dan de autobiografische elementen. Zo neemt hij uitgebreid de tijd om de films Moonlight (2016) - MovieMeter.nl en King Cobra (2016) - MovieMeter.nl met elkaar te vergelijken en staat hij in het bijzonder stil bij de manier waarop homoseksualiteit wordt weergegeven in Hollywood. Zelf ben ik hetero en ik moet bekennen dat de inzichten van Ellis over dit thema me nooit echt waren opgevallen.

Gelukkig wordt Ellis nergens prekerig maar pleit hij er vooral voor om anders denkende niet gelijk af te serveren maar juist de grenzen in de kunst voortdurend op te zoeken zodat er altijd iets blijft prikkelen en we het vooral niet altijd met elkaar eens moeten zijn want dan ontstaat generatie Watje zoals Ellis de millennials graag typeert.

Minder sterk vind ik zijn momenten van frustratie. Vaak is Ellis bijzonder humoristisch maar valt ook nadrukkelijk in herhaling en vind zijn eigen Twitter berichten wel erg relevant. Ik kan me dan ook niet aan de indruk onttrekken dat Ellis moeite heeft met de vele veranderingen in de wereld en ze als nuchtere observant vaak niet meer kan volgen. Zelf vind ik dit zeer herkenbaar maar waar Ellis de mist in gaat is, dat hij nog steeds wil shocken en relevant wil blijven, terwijl hij dat eigenlijk niet meer nodig heeft.

Met White bewijst Ellis dat hij nog steeds vol zit van creativiteit en originele ideeën. Tegelijkertijd is enige zelfoverschatting hem niet vreemd en zit hem dat in de weg bij het uitwerken van zijn zienswijze. Het theater is vaak belangrijker dan de inhoud. Gelukkig is dat theater bijzonder onderhoudend en gaat de inhoud niet helemaal verloren.

Voor de liefhebbers van Ellis is dit zeker een aanrader omdat White een extra dimensie geeft aan de persoon Bret Easton Ellis. Zijn bevindingen zijn hier een stuk vermakelijker om te lezen dan in zijn laatste paar romans.

Ik ben het zeker niet overal eens met Ellis maar dat is geloof ik ook niet de bedoeling. In ieder geval heb ik het boek met veel plezier gelezen en kan ik het aan iedereen aanbevelen die een origineel inzicht wil krijgen over onze huidige tijd en cultuur.

Prettige leeservaring en een mooie aanvulling op het werk van Ellis.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:12 uur

geplaatst: vandaag om 12:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.