menu

It - Stephen King (1986)

Alternatieve titel: Het

mijn stem
4,20 (303)
303 stemmen

Engels
Griezel / Psychologisch

1138 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

In de late jaren '50, wanneer enkele vrienden elf jaar oud zijn, ontdekken ze het bestaan van een vorm-veranderend monster in hun woonplaats Derry, Maine. Ze noemen het wezen 'Het' en proberen het te doden. Dit lijkt niet helemaal gelukt en ze sluiten een pact om 'Het' te doden wanneer 'Het' terugkeert. Dertig jaar later lijkt dit moment aangebroken.

zoeken in:
avatar van spanje
4,0
Als kind dit boek gelezen. Ik weet nog dat ik er toen heel lang over heb gedaan
omdat hij best pittig en dik was om te lezen als kind.

Had ook na het lezen van dat boek, elke keer dat ik s'avonds in mijn slaapkamertje aan kwam een aanloop genomen en op bed gesprongen.

Wat ik wel weet is dat het boek toen enger was om te lezen dan de film zelf.

avatar van DMF
5,0
DMF
Een boek herlezen doe ik eigenlijk zelden. Er zijn te veel boeken die ik nog lezen wil en een lijvig boek als It herlezen doe je niet even in een middagje. Toch wilde ik het doen; na de eerste leesbeurt bestempelde ik dit boek als mijn favoriet. Ondertussen is het zeven jaar later en werd het voor mijn gevoel weer eens tijd om het boek erbij te pakken. In het Engels dit keer.

Ik weet nog wel dat ik genoot van het verhaal, van Pennywise, maar vooral van de vriendschap van de Losers Club toen ik het boek voor het eerst las. Ondertussen ben ik natuurlijk al bekend met de afloop, de memorabele passages en het globale verloop van het verhaal, dus let je automatisch op wat andere zaken. In mijn herinnering is It vooral het boek met dat spannende verhaal en die iconische clown. Maar het is uiteindelijk vooral een verhaal van zeven vrienden die een trauma delen als ze oog in oog komen te staan met een raadselachtig monster dat iedere verbeelding te boven gaat. Dat gedeelde trauma bindt ze en brengt ze 27 jaar na een mislukte poging om It te verslaan weer bij elkaar.

Het zevental leert om te gaan met het trauma, maar besluit om het samen ook (opnieuw) tegen het trauma te vechten om ditmaal de cyclus van It voor eens en voor altijd te doorbreken. Niet alleen It's cyclus; ook de cyclus die de zeven hoofdpersonen zelf meemaken in het leven moet daarbij doorbroken worden. Eddie wordt door een lijvige, bemoeizuchtige en claimerige moeder opgevoed, maar trouwt later met eenzelfde vrouw die hem ook manipuleert: hij blijkt niet in staat de cirkel te doorbreken. Hetzelfde geldt voor Beverly, die door vader Al meermaals op een vlakke hand wordt getrakteerd. Jaren later trouwt ze met Tom Rogan, die zijn handjes ook niet thuis kan houden en Beverly streng controleert. Bepaalde cycli blijven zich herhalen voor de hoofdpersonen: ze zijn tot op een bepaalde hoogte zelfs therapeutisch. De hoofdpersonen blijven hunkeren naar de bekende patronen, ook als er met deze patronen nauwelijks te leven valt. Zelfs als het gaat om mishandeling, fysiek (zoals bij Bevvie) of geestelijk (zoals bij Eddie), creëert het voor de Losers toch een omgeving die als veilig aanvoelt en die ze niet willen verlaten.

Daarom zijn de zeven Losers de aangewezen persoon om het tegen It op te nemen. Alle zeven hebben ze individueel een strijd te voeren. Bill tegen zijn gestotter, Mike tegen het feit dat-ie donker is in het niet zo ruimdenkende Derry, Beverly die geslagen wordt door haar vader, Eddie die geen meter van zijn moeder mag wijken, Richie tegen zijn verschrikkelijk nerderige gedrag, Stan met zijn geloof en Ben tegen de kilo's. Ze zijn in staat om hun eigen probleem op te lossen en tezamen zijn ze in staat om het grote, eeuwenoude probleem van Derry te laten verdwijnen: It.

It jaagt op de verbeelding en voedt zich met angst. Wie anders dan kinderen zijn dan ook de meest geschikte prooi? King maakt overduidelijk dat kinderen de wereld in een breder perspectief zien dan ouderen en daardoor een grotere verbeelding hebben. Daarbij is King duidelijk van de opvatting dat wat het dichtst bij onszelf staat, ook hetgeen is dat ons het meest bang maakt. It is in feite een spiegel voor de hoofdpersonen. It kruipt in de gedachten van de slachtoffers en komt vervolgens tevoorschijn in de vorm van hun grootste angst. De grootste angst is toch iets waar de kinderen zich mee vereenzelvigen: Richie is bang voor weerwolven, maar gaat wel mee naar een weerwolf film in de bioscoop en heeft al meerdere van dat soort films gezien.

King speelt ook in op de thema's verlangen en liefde en laat daarbij zien hoe angst ons kan beperken, maar ook hoe het kan verrijken. Dit alles gebeurt in combinatie met een fraaie vertelwijze waarin heden en verleden door elkaar heen lopen en elkaar beïnvloeden. King zou echter King niet zijn als-ie op het einde niet ietwat uit de bocht schiet. Het wordt wat vaag en wat overdreven spiritueel, wat op zich wel weer past bij het wezen dat It is, maar niet lekker uit de verf komt. In één welbekende passage gaat het ook echt wat te ver eigenlijk, maar het is hem vergeven. Eigenlijk is King te goed in het verhaal starten, waardoor het vervolgens alleen maar bergaf kan gaan - een soort narratieve zwaartekracht.

Het is niet anders. Ook na herlezing blijft It fier overeind staan. Het boek heeft veel meer diepgang dan me in eerste instantie opgevallen is. Destijds was ik alleen maar bezig het verhaal te volgen. Het verhaal is en blijft fantastisch, net als It en de hoofdpersonen, maar het boek heeft absoluut meer te bieden. De vijf sterren blijven staan, net als de nummer één klassering in mijn top tien.

* * * * *

avatar van Pageturner
4,5
Ik heb twee hoeden, en ik neem ze allebei af voor deze recensie. Bedankt voor deze wonderlijke woorden, beter zou ik het niet kunnen uitleggen.

avatar van Thomas83
3,5
Toen ik hier jaren geleden wat over het boek plaatste was ik toch wat overenthousiast, haha. Waarschijnlijk had ik de voor mij zo geliefde en in alle eerlijkheid nog altijd door een nostalgiebril bekeken miniserie net gezien. Als aanvulling daarop, met heel wat met fraaie scènes en een hoop achtergrondinformatie, is dit boek meer dan geschikt. Maar King dwaalt ook weer nogal af, herhaalt en smeert uit en is duidelijk veel beter in personages tot leven laten komen dan echt een verhaal of wereld. Het beginstuk alleen al kan best langdradig zijn, net als vele van de intermezzo's. Het deel in de jaren vijftig met de kinderen in de Barrens blijft veruit het mooist en is wat me tot weer een nieuwe leesbeurt heeft verleid. Ontroerend, en het doet denken aan hoe je die vrije zomers als kind beleefde. Al is ook dit gedeelte wel wat repetitief af en toe. Zo vaak als je leest dat de kinderen weer gieren van het lachen. Beetje makkelijke manier om chemie te creëren eigenlijk.

Het bovennatuurlijke tintje slaat soms ook wel wat door, vooral op het einde, maar dat vind ik eigenlijk ook wel weer leuk. De muzikale verwijzingen komen vooral over als namedropping in plaats van als wezenlijke bijdragen, maar King is dan ook een echte muziekliefhebber en het is hem vergeven. Wat ik pas echt mooi vind is zijn de beschrijvingen van de bibliotheek vanuit de ogen van de jonge Ben. Misschien nog wel het meest herkenbaar van allemaal, dat bepaalde speciale sfeertje dat je in een bibliotheek ervaart, vooral als het een echt mooie is. Het is duidelijk dat King hier ook vanuit zijn eigen ervaringen schrijft. Dat doet hij ook als hij het over Bills periode op de universiteit en zijn vroege carrière heeft, maar daar heb ik wat minder mee. Het blijft natuurlijk een beetje pulp wat hij schrijft, het is wat misplaatst dat hij zich zo onterecht achtergesteld voelt. Al zijn die literaire typetjes op de universiteit ook wel weer wat vervelend.

Uiteindelijk kan zeker gezegd worden dat het boek vooral om de personages gaat, die moeten afrekenen met het verleden en opgroeien van kind tot volwassene, en niet zozeer om moordzuchtige clowns en allerlei andere monsters. Het zijn ook die personages die It zo de moeite waard maken. Met de mummies, weerwolven en vampiers heb ik niet zoveel. Toch een beetje kinderachtig. Het zijn van die typische monsters waar een kind bang voor is natuurlijk, maar mede hierdoor heb ik het boek sowieso nooit zo eng gevonden als ik de miniserie vond. Als ik een beetje probeer die minder mee te wegen in de beoordeling van het boek zie ik toch wat meer de King die ik van wat ander werk van hem ken en een stuk minder kan waarderen. Ook hier mag er wel een half puntje vanaf. 3.5*.

5,0
spanje schreef:
Als kind dit boek gelezen. Ik weet nog dat ik er toen heel lang over heb gedaan
omdat hij best pittig en dik was om te lezen als kind.

Had ook na het lezen van dat boek, elke keer dat ik s'avonds in mijn slaapkamertje aan kwam een aanloop genomen en op bed gesprongen.

Wat ik wel weet is dat het boek toen enger was om te lezen dan de film zelf.

4,5
Tof zo'n review, je bent ook een stephen king van zie ik. The stand staat op plaats 2 en IT op 1, dacht dat dit anders was voor de meesten, maar zo zie je maar smaken verschillen.

Ben nu nog bezig met IT, moet zeggen goed boek inderdaad.
The Stand zelf nog niet gelezen, denk tijdens de vakantie dit te doen.

Maar moet ook nog donkere toren verder doen, en nog zo veel meer. PFFFFF
Waar kan ik de tijd halen om zoveel te lezen,

nogmaals bedankt.

DMF schreef:
Een boek herlezen doe ik eigenlijk zelden. Er zijn te veel boeken die ik nog lezen wil en een lijvig boek als It herlezen doe je niet even in een middagje. Toch wilde ik het doen; na de eerste leesbeurt bestempelde ik dit boek als mijn favoriet. Ondertussen is het zeven jaar later en werd het voor mijn gevoel weer eens tijd om het boek erbij te pakken. In het Engels dit keer.

avatar van Jason82
5,0
In september komt de nieuwe verfilming van dit meesterwerk in de bioscoop. Leer mij de commercie kennen, het boek zal opnieuw worden uitgebracht met een nieuwe, op deze film gebaseerde, cover.

Ik kijk enorm uit naar zowel dat "nieuwe" boek als de film ?

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Jason82 schreef:
In september komt de nieuwe verfilming van dit meesterwerk in de bioscoop. Leer mij de commercie kennen, het boek zal op opnieuw worden uitgebracht met een nieuwe, op deze film gebaseerde, cover.

Ik kijk enorm uit naar zowel dat "nieuwe" boek als de film ?


Dat weet ik wel zeker dat ze dat gaan doen.
Ik heb deze thuis: HET cover, en heb deze , welke overigens de "ongecensureerde" versie is weggegeven.. Poema Pocket. Wel een beetje spijt van.

avatar van Jason82
5,0
Die pocket heb ik nog wel in de kast staan Slainte_Mhath. Die versie had ik ook graag in paperback gehad, best een mooie cover.

Daarnaast heb ik een groene Paperback (ff googelen, dan zie je het wel staan). Die laatste heb ik eens via boekenkraam gekocht, dat zijn boeken die wat goedkoper zijn vanwege een klein foutje. Daar heb ik spijt van, want zo'n boek wil je gewoon in topstaat in de kast hebben staan. Voor € 8 erger ik me nou al 2 jaar aan die scheur in de rug van het boek...

Als de nieuwe cover me bevalt, ga ik, als dat mogelijk is, wellicht zelfs voor de hardcover editie.

Ben ook erg benieuwd (en gezien mijn bankrekening bang) voor de nieuwe Donkere Toren boeken, aangezien ik las dat die reeks ook verfilmd wordt en in de bioscoop komt.

avatar van poema
5,0
Naar aanleiding van de nieuwe IT (2017) film heb ik dit boek eens uit de kast getrokken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er door het formaat wel een beetje tegen opkeek, maar het boek heeft al mijn verwachtingen overtroffen.
Het begint natuurlijk met het legendarische papieren bootje, waardoor je gelijk in het verhaal zit. Hierdoor las het dan ook gelijk lekker weg. Wat ik persoonlijk erg fijn vond lezen was de manier waarop King het boek heeft opgedeeld, de stukken met de kinderen en de volwassenen door elkaar. Hierdoor blijven er bepaalde spanningsbogen aanwezig die aanzetten tot doorlezen. Verder was het deel met de kinderen verreweg het beste, al deed het deel met de volwassenen er niet ver voor onder (dit was in de film van 1990 wel anders).
Verder heb ik me afgevraagd wat dit boek nu zo goed maakt, want als je het terugbrengt tot de essentie gaat het over een groepje opgroeiende kinderen die je volgt van in hun kinder- en volwassenentijd (ook wel een grown-up verhaal). Maar King weet dit zo goed te verwoorden en te verbeelden dat je er gewoon midden in zit en het is ook zo geschreven dat je terugdenkt aan je eigen kindertijd (oftewel, herkenbaar geschreven) en dit is denk ik de dragende factor wat het boek zo goed maakt. De herkenbaarheid.
Verder vond ik De laatste vorm van IT, de spin lichtelijk tegenvallen, al wordt het hier beter uitgelegd dan in de film, waardoor het wel in de context te plaatsen valt. Verder vond ik het einde dat Derry mee onder gaat met IT goed passen met de historie van IT. Ook vond ik de seksscene tussen de kinderen, in tegenstelling tot anderen hier, wel in de context van het boek passen. De kinderen merkten dat hun kracht afnam, nadat ze IT voor het eerst verslagen hadden, dus was het sterkste om die kracht terug te krijgen samen ontmaagd te worden.
Al kan ik begrijpen dat sommigen deze scene een beetje ver vinden gaan.


Al met al een geweldig boek van King.

avatar van Jason82
5,0
Slainte_Mhath schreef:
(quote)


Dat weet ik wel zeker dat ze dat gaan doen.
Ik heb deze thuis: HET cover, en heb deze , welke overigens de "ongecensureerde" versie is weggegeven.. Poema Pocket. Wel een beetje spijt van.

De film editie ligt inmiddels in de winkels voor € 15. Prachtige cover. Heb ik net voor € 57 aan boeken gehaald vorige week, hoe ga ik mijn vrouw nou uitleggen dat ik ook deze niet kan laten staan (los van de niet geheel overbodige vraag waarom ik 3 versies van 1 boek moet hebben).

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Haha prachtig! Nou vorige week bij de Kringloop kwam ik alsnog de Poema Pocket-versie tegen. Niet op BM vermeld omdat ik het boek nu ook dubbel heb.

Ik heb Christine ook dubbel om een mooie hoes en Nachtmerries en Droomlandschappen in zowel omnibus als aparte Poema Pockets.

We blijven liefhebbers hé. Gewoon niks zeggen tegen je vrouw

avatar van Jason82
5,0
Mijn dochter zag die pocket toevallig staan deze week. "Weer die clown" riep ze. Dat roept ze namelijk ook altijd als ze ziet dat ik op BM kijk en dan heel klein mijn profiel foto te zien is ?

avatar van Jason82
5,0
Slainte_Mhath schreef:

We blijven liefhebbers hé


Zeker weten ?

avatar van Jason82
5,0
Jason82 schreef:
In september komt de nieuwe verfilming van dit meesterwerk in de bioscoop. Leer mij de commercie kennen, het boek zal opnieuw worden uitgebracht met een nieuwe, op deze film gebaseerde, cover.

Ik kijk enorm uit naar zowel dat "nieuwe" boek als de film ?

De trailers zijn echt veelbelovend. De film uit 1990 was geweldig, niet in de laatste plaats door het goede acteerwerk van de kinderen en Tim Curry als Pennywise, maar er miste logischerwijs veel uit het dikke boek. Vanuit de trailers krijg ik het gevoel dat men (nog) meer het boek recht wil doen. Ik ga de film zeker kijken in september

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Die ogen van hem bij Georgie. "Hi!"
Een interessant detail is dat zijn kop uit het water naar boven komt, zijn ogen niet reflecteren in het water
En dat naargeestige muziekje.. "YoufloattooYoufloattooYOUFLOATTOO!"

Ik heb de Bluray besteld, had de film op dvd, maar dat is voor deze purist niet genoeg.
Helaas bleek dat later wel de ingekorte versie te zijn, daar baal ik best van. 5 min, maar toch.

Wat het boek betreft, ik heb veel zin om deze te herlezen. De nieuwe film volgt het boek trouwer dan die uit 1990. Vermiste personen in het boek, worden ook in de film vermist, en met meer zaken.
Nog een detail is dat Georgie vermist wordt i.p.v. vermoord.

Er staat bij mij ook een dikke rode cirkel met clownsneus rond 8 september

avatar van Jason82
5,0
Slainte_Mhath schreef:
Er staat bij mij ook een dikke rode cirkel met clownsneus rond 8 september
Ik moet het boek ook weer eens herlezen, maar ga dat niet meer redden voor 8 september. Jammer, want eigenlijk moet dat wel eerst voordat ik de film ga zien.

Hmm... leeslijst toch maar herzien denk ik

avatar van Jason82
5,0
En de film is een aanrader beste mensen. Gaat dat zien.... ????

Wat heeft King toch een legendarisch boek geschreven... enerzijds de horror, maar anderzijds de geweldige sfeer en coming of age elementen. De loser club is een vriendengroep waar ik heel graag bij zou willen horen. Knap dat dit in de film opnieuw zo goed naar voren is gekomen.

avatar van Remi
5,0
Jason82 schreef:
En de film is een aanrader beste mensen. Gaat dat zien.... ????

Wat heeft King toch een legendarisch boek geschreven... enerzijds de horror, maar anderzijds de geweldige sfeer en coming of age elementen. De loser club is een vriendengroep waar ik heel graag bij zou willen horen. Knap dat dit in de film opnieuw zo goed naar voren is gekomen.

Helemaal mee eens. Het is geen remake, maar een nieuwe boekverfilming. De kleine verwijzingen naar Maturin, de schildpad en de vijand van IT vind ik erg sterk.
Ik ben zeker benieuwd naar het tweede deel.

avatar van Vos1980
4,5
Dit vind ik echt een fantastisch boek. Het verhaal is sowieso erg mooi en de sfeer in het boek is geweldig; vooral de flashbacks naar de jaren '50 en de geschiedenis van Derry. De personages zijn erg mooi uitgewerkt zodat je je goed kunt verplaatsen in het verhaal. In het boek zitten veel uitweidingen, maar nét niet té veel. Daarbij dragen ze in mijn mening bij aan het verhaal danwel de sfeer in het boek.

De vriendengroep, de persoonlijke worstelingen van een ieder, het stadje, de grote zomervakantie; het is allemaal erg goed en beeldend uitgewerkt. 1157 pagina's is niks te lang. Op het eind wordt het wel wat vaag en zweverig (het paranormale komt in wel meer boeken van King terug,
al had ik dat in dit boek niet verwacht)
, maar het vliegt nét niet uit de bocht. De '90 verfilming had ik al een aantal keren gezien, waardoor ik de karakters al (deels) ingevuld had. Dit is natuurlijk het nadeel van eerst de film dan het boek. Al deed dat niks af aan het leesplezier. Ik geef het boek 4,5 ster.

J. Verschoor
Vos1980 schreef:
1157 pagina's is niks te lang.1175 pagina's? Welke uitgave is dat?

avatar van Abubakari
J. Verschoor schreef:
(quote)1175 pagina's? Welke uitgave is dat?


Nee, 1157 pagina's.

J. Verschoor
Abubakari schreef:
(quote)


Nee, 1157 pagina's.1157 pagina's? Welke uitgave is dat?

J. Verschoor
Niet Kings beste boek, gelukkig ook niet zijn slechtste. ‘Het’ is een mooi boek over onvoorwaardelijke vriendschap, met een chaotische apocalyptische apotheose. Vooral naar het einde toe (de laatste 150 pagina’s) wordt het boek rommelig en lijkt het wel of King het slotakkoord steeds maar probeert uit te stellen en geen afscheid wil nemen van zijn personages, met als meest belachelijke een gangbang van de jonge protagonisten op 11/12 jarige leeftijd. Ook de dubbele afrekening met ‘Het’ (1958 en 1985) bevordert het lezen niet. Misschien zijn die slordige pagina’s te wijten aan de nasleep van Kings alcoholistische (En andere verslavende) periode.

avatar van Jason82
5,0
Bij het einde van dit imposante boek zijn er inderdaad momenten dat je je afvraagt waar het heen gaat ?

J. Verschoor
Jason82 schreef:
Bij het einde van dit imposante boek zijn er inderdaad momenten dat je je afvraagt waar het heen gaat ?


En dat gezegd door Pennywise himself. Leuk.

avatar van Thomas83
3,5
J. Verschoor schreef:
(quote)1157 pagina's? Welke uitgave is dat?


De Poema-pocket gok ik. Die heb ik tenminste, en die is precies 1157 pagina's.

J. Verschoor
Thomas83 schreef:
(quote)De Poema-pocket gok ik. Die heb ik tenminste, en die is precies 1157 pagina's.


Ik heb een paperback uitgave en die telt 576 pagina's. Dat is nogal een verschil. Of zou het zo zijn dat er ook een uitgebreiderde versie op de markt is verschenen net als bij 'De beproeving'?

avatar van Jason82
5,0
J. Verschoor schreef:
(quote)


Ik heb een paperback uitgave en die telt 576 pagina's. Dat is nogal een verschil. Of zou het zo zijn dat er ook een uitgebreiderde versie op de markt is verschenen net als bij 'De beproeving'?

Het klopt dat dit de uitgebreide versie is. Overigens vind ik 576 wel heel weinig blz, ik kan me haast niet voorstellen dat de uitgebreidere versie bijna een verdubbeling betrof (maar wellicht/blijkbaar zit ik mis!).

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Als iemand dit kan checken, ben jij het wel Jason82

Gast
geplaatst: vandaag om 21:07 uur

geplaatst: vandaag om 21:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.