menu

It - Stephen King (1986)

Alternatieve titel: Het

mijn stem
4,20 (303)
303 stemmen

Engels
Griezel / Psychologisch

1138 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

In de late jaren '50, wanneer enkele vrienden elf jaar oud zijn, ontdekken ze het bestaan van een vorm-veranderend monster in hun woonplaats Derry, Maine. Ze noemen het wezen 'Het' en proberen het te doden. Dit lijkt niet helemaal gelukt en ze sluiten een pact om 'Het' te doden wanneer 'Het' terugkeert. Dertig jaar later lijkt dit moment aangebroken.

zoeken in:
avatar van Freud
3,5
King heeft volgens mij vier goede boeken geschreven: Carrie, Bezeten Stad, The Shining en IT. Als ik me niet vergis zijn dat ook ongeveer zijn eerste vier werken, maar dat terzijde. De rest zijn herhalingen van hetzelfde of slappe verhalen die kunnen dienst doen als aangename ontspanning maar meestal zelfs weinig spanning bevatten.
Iets dat me in al zijn boeken opvalt is dat de opbouw meestal veel interessanter is dan de uiteindelijke ontknoping, en meestal ook veel spannender. Ik kan me van IT nog veel stukken herinneren waar ik echt rillingen van kreeg, voornamelijk dan de stukken over de jonge kinderen, maar de uiteindelijke afloop gaat er zo over dat het grotesk en belachelijk wordt. Maar in de eerste delen van het boek beheerst King het perfect om lieflijke situaties te schetsen en die dan langzaam uit de hand te doen lopen tot aan een korte, angstaanjagende climax, en dan weer giechelend terug te trekken en het verhaal kabbelend zijn weg te laten gaan. Dat vond ik vroeger onweerstaanbaar, en ik denk dat ik er ook nu nog van zou kunnen genieten. Misschien wat te dik, dit boek, en het einde had zeker minder gekund, maar 3.5 * krijgt hij in ieder geval.

3,5
Inderdaad een klassieker van King. Waar Freud het over heeft, herken ik ook; de aanloop is vaak zeer sterk, met name door Kings enorme vermogen om goede personages neer te zetten, maar een climax creeren, dat kan hij niet. Het komt geregeld geforceerd over, maar met name doordat de vijand dan ineens tastbaar en overtrokken wordt, neemt de (onderhuidse) dreiging af.

It is vooral sterk doordat het zoveel meer omvat dan enkel horror. King spiegelt zijn eigen fictieve monsters tegenover het kwaad waar de mensheid zelf toe in staat is. Hoe gruwelijk de clown ook moge zijn, het zijn uiteindelijk de handelingen van dat laatste die het verontrustendst zijn. Ik meen dan ook dat de verfilmingen van Kings horrorwerk zo zwak zijn, omdat met name deze diepere laag haast altijd vergeten wordt. 4*

avatar van BoordAppel
5,0
Ik meen dan ook dat de verfilmingen van Kings horrorwerk zo zwak zijn, omdat met name deze diepere laag haast altijd vergeten wordt. 4*

Klopt helemaal. In de verfilming van It wordt ook veel te veel weggelaten (zeker tegen het einde) om het nog interessant te houden.

Op zich wel logisch want hoe je het einde van dit boek fatsoenlijk kan verfilmen is me een raadsel. Het wordt allemaal vrij vaag. Het werd me wel wat duidelijker toen ik De Donkeren Toren uit had gelezen want zoals zoveel boeken van King heeft It er een link mee.

Ik vond het in ieder geval een fantastisch boek. Spannend van voor tot achter. Die 1142 pagina's heb ik in een week of 2 uitgelezen.

5*

4,0
Zeer zeker de moeite waar. Vreselijk spannend en meeslepend. 4*

Toen ik een jaar of twaalf, dertien was heb ik me aan dit boek gewaagd. Heden ten dage weet ik niet veel meer van de precieze inhoud, maar wel dat ik toen tijdens en na het lezen een flink aantal nachten met één oog open heb geslapen...

Of ik het nu nog zou moeten herlezen weet ik niet; waarschijnlijk niet, aangezien de heer King in de tussentijd flink in mijn achting is gedaald en de herinneringen aan dit boek zijn me toch iets te kostbaar.

Bij deze dus geen stem.

avatar van donnie darko
4,0
Deze wil ik al heel lang lezen, maar in onze bib is hij gestolen, dus ik vind hem nergens meer, want in de boekhandels hebben ze hem nergens.

donnie darko schreef:
Deze wil ik al heel lang lezen, maar in onze bib is hij gestolen, dus ik vind hem nergens meer, want in de boekhandels hebben ze hem nergens.


Engelse editie

En de Nederlandse vertaling

Beiden voor schappelijke prijsjes, me dunkt.

avatar van BoordAppel
5,0
aegron schreef:
Zeer zeker de moeite waar. Vreselijk spannend en meeslepend. 4*

Iets klopt er niet, je zegt 4 maar doet 3,5 .

Dionysos schreef:
aangezien de heer King in de tussentijd flink in mijn achting is gedaald

Waarom is dat?

BoordAppel schreef:
Waarom is dat?


Zijn boeken zijn me te tweedimensionaal en formulair om op de lange termijn te boeien. Ik wil altijd wat uit een boek kunnen halen, hetzij emotioneel hetzij intellectueel (liefst een combi van beide) en King biedt dat niet IMO.

Die sketch uit Family Guy met Stephen bij z'n uitgever geeft wel aardig weer hoe ik over de beste man denk. "You're not even trying anymore, are you...?"

avatar van BoordAppel
5,0
Now for my 300th novel, a couple... is attacked... by a giant lamp monster.

Zit zeker ook wat in, King gebruikt erg vaak dezelfde thema's en veel lijkt ook wel wat op elkaar. Maar als een boek erg spannend is vind ik het verder wel best eigenlijk. Bovendien zit er vaak nog een diepere betekenis in zijn verhalen waar er op het eerste gezicht geen is.

avatar van Freud
3,5
Hij is zeker een verdienstelijk schrijver, maar op een gegeven moment had ik het ook wel gehad met hem, echt verbazen deed hij nog maar zelden. Enkel De Donkere Toren spreekt me nog wel aan, maar dat zijn zo'n turven dat ik niet weet of ik er nog aan ga beginnen .

3,5
Ach, ik geloof dat hij teveel werk uitbrengt. Ook eerder in zijn oeuvre bracht hij tussen de vele klassiekers, ook beduidend mindere werkjes uit. Hooguit 1 op de 5 boeken van King zijn echt goed, daartussen zit ook veel makkelijk weg te lezen schrijfsel bij. Ik geloof dat ik nu zo onderhand wel al het beste heb gelezen, waardoor ik het ook wel zo'n beetje heb gehad met hem. Maar ik sluit goed werk in de toekomst niet uit...

avatar van Witch-king
3,5
donnie darko schreef:
Deze wil ik al heel lang lezen, maar in onze bib is hij gestolen, dus ik vind hem nergens meer, want in de boekhandels hebben ze hem nergens.


Wat je ook kunt doen, is hem uit een andere bibliotheek laten komen.
Dan moet je gewoon naar de informatiebalie gaan en zeggen dat je een boek uit een andere bibliotheek wil laten komen. (zo werkt dat op onze bieb, maar ik weet het niet of het bij alle biebs kan.)

avatar van starbright boy
Ik heb vaak een poging gewaagd met boeken van Stephen King, maar ik kan er zelden doorheen komen. Ik vind zijn schrijfstijl erg vervelend en ik strand meestal al voordat ik bij pagina 50 ben. Uitzondering zijn een aantal van zijn hele vroege boeken. Die vond ik niet echt sterk, maar kreeg ik wel uit en waren intrigerend genoeg.

5,0
Geniaal! Mooiste boek dat ik ooit heb gelezen. Het grijpt je bij de keel en het laat je niet meer los. Erg indrukwekkende ontwikkelingen en personages. Dit boek krijgt van mij 5 dikverdiende sterren.

4,5
Wie dit verhaal goed vindt, kan ik alleen maar het verhaal "de macht van het meer" of Boy's life van Robert Mccammon aanraden. Kijk zelf maar eens op Amerikaanse sites, dit boek wordt meestal in één adem genoemd met It (en het mindere Summer of night of nachtzomer van Dan Simmons). Boy's life leest zoals IT, zonder de horror, maar daarom zeker niet minder. ALs je de magie van een twaalfjarige terug wilt voelen is dat het boek voor jou, net zoals 'It' dat ook op zijn manier is.

Een opmerking bij dit boek, er is toch een storende scène dicht bij het einde, die nu eens niets met het monster te maken heeft. Die vond ik totaal overbodig en niet passend in de sfeer van het boek...(Jullie weten welke ik bedoel ). Maar ja, das mijn mening maar...

avatar van BoordAppel
5,0
Jullie weten welke ik bedoel

Ik heb een heel flauw vermoeden, dus zeg toch maar even waarover je het hebt .

4,5
djerkson schreef:


Een opmerking bij dit boek, er is toch een storende scène dicht bij het einde, die nu eens niets met het monster te maken heeft. Die vond ik totaal overbodig en niet passend in de sfeer van het boek...(Jullie weten welke ik bedoel ). Maar ja, das mijn mening maar...


Ja met die kids heb ik altijd raar gevonden..
toch blijf ik het een waanzinnig boek vinden.

3,5
Je bedoelt vast wanneer ze om beurten allemaal het een en ander met het meisje gaan doen?

avatar van Boek Pegasus
4,0
donnie darko schreef:
Deze wil ik al heel lang lezen, maar in onze bib is hij gestolen, dus ik vind hem nergens meer, want in de boekhandels hebben ze hem nergens.


Het is wel effe rijen van Genk naar Antwerpen, maar begin november (1-12 november) loopt er de Boekenbeurs. Vorig jaar heb ik er nog oa enkele boeken van Stephen King gekocht. Anders moet je daar eens gaan zien. Vooral de pocketversies zijn er goedkoop. info vind je op www.boekenbeurs.be

4,5
Idd Bobdh, Boordappel. King heeft achteraf zelf toegegeven dat hij tijdens dit boek serieus aan de booze/crack zat. Dat kan je ook wel afleiden uit de vage passages met dat schelpdier . Hij had hier wel leuke vage ideeën voor de Donkere Toren, zoals dat It een van de poortwachters van de DT zou zijn, maar het idee is niet meer verder uitgewerkt. Jammer?! Ach, De DT op zich is al een meesterwerk, It ook, ondanks

4,0
Een clown die kinderen vermoord...klonk wel leuk vond ik. Het boek was heel dik, maar je leert ook de personages heel goed kennen in het begin. Wel een snel einde en ik begrijp nog steeds niet hoe IT doodgaat! 4*

avatar van Donna Tartt
3,0
Ik het het boek gelezen maar vind dit niet het sterkste boek van King. Vaak langdradig, niet echt spannend te noemen. Niet mijn favoriete King. Kan gebeuren.

-3-

avatar van Jasper
4,5
'Het', 'De Beproeving' en 'Desperation' zijn mijns inziens de beste boeken van King. Het zijn deze boeken die hem boven de classificatie horrorschrijver verheffen. Vooral de links in zijn boeken naar elkaar zijn een interessant fenomeen, voer voor literatuurwetenschappers (al zou niemand zich daar aan durven te wagen zonder gezichtsverlies). 'Het' is de ultieme nachtmerrie, maar dan uitgerekt naar een soort universeel, allesomvattend kwaad. Het mooie is wanneer dit duidelijk wordt bij een groepje prachtig beschreven opgroeiende kinderen... damn. Misschien toch nog eens een keer herlezen, maar, zoals hier mensen wel meer zeggen, ik ben dan bang dat het boek minder mooi wordt.

4,5
Freud schreef:
King heeft volgens mij vier goede boeken geschreven: Carrie, Bezeten Stad, The Shining en IT. Als ik me niet vergis zijn dat ook ongeveer zijn eerste vier werken, maar dat terzijde.


It is van een behoorlijk tijd later hoor

Zeer goed boek, tegen het briljante aan. De ervaringen van de hoofdpersonen zijn zowel als kinderen als als volwassenen al intrigerend genoeg, maar de "tussenstukken" die Mike Hanlon geschreven zou hebben maken het helemaal af.
Enig nadeel is dat Bill in mijn ogen té perfect is. Hij is de leider van het groepje en is bijna niet op iets slechts te betrappen. alverwege het boek kreg ik echt een hekel aan hem, wat door de film alleen nog maar versterkt werd. Ik ben denk ik meer van de minder perfecte personages, zoals Ben.
4.5*

avatar van Boekenfanaat
Erg spannend, ik ken de film al van een poos geleden toen ik nog een stuk jonger was.
Omdat het verhaal vrij lang is moest de film in 2 delen (weken), ik heb dus na het eerste deel moeilijk kunnen slapen omdat 'Het' nog niet dood was gemaakt. Oftewel, ik was vrij bang.
Toen ik bij de verfilming deel 2 het einde aan het kijken was vond ik het beest zo ontzettend nep dat het hele enge gebeuren er helemaal af was.
Als ik nu mijn Stephen King (Gerald's game) af heb ga ik misschien beginnen aan dit boek, hopen dat deze in boekversie een stuk spannender zal zijn want het verhaal boeit mij zeker weten.

avatar van Bart Tönjann
Biezonder goed boek, heel goed geschreven. King hanteerd een perfecte schrijfstijl die je geboeid houd, die meeslepend is, en bij momenten heerlijk freacky. Enige nadeel het ietwat verwarrende eindgevecht, maar ondanks dat zeker een van de beste, of misschien wel DE beste, boeken die tot zover gelezen heb

*5

5,0
Ergens vind ik het raar dat zo'n literaire thriller, noemen we het zo? in mijn aanzien ergens boven aan de favorietenlijst staat.
Dit boek is werkelijk waar één van de beste boeken die ik ooit gelezen heb en dan hebben we het wel over de onverkorte versie.
Dit boek heeft me absoluut een paar dagen in z'n greep gehad, die vele bladzijden waren dan ook snel gelezen. Ik zou het bijna een meesterwerk noemen.. Hoe je je fantasie op dit boek los kunt laten, hoe het geschreven is, het verhaal opzich, geniaal gewoon.

Ja, ik denk dat ik toch voor de 5,0 sterren ga

Lupos
Dit boek zal ik vanaf zaterdag beginnen te lezen

avatar van Thomas83
3,5
Prachtig boek, echt schitterend. En dat voor meer dan 1100 pagina's lang. Het is misschien zelf nu al, na pas 1 keer lezen, mijn favoriete boek.
Het verhaal moet even op gang komen, de eerste 150 pagina's of zo zijn soms zelfs lichtelijk langdradig, maar ze zijn zeker functioneel en bouwen de spanning wat op, tot het verhaal komt bij het deel waarvan ik verwachtte dat het het beste was, omdat ik dat deel in de film ook het mooist vond: het gedeelte als iedereen uit de vriendengroep allemaal een jaar of elf is. Het gevoel van de laatste dag op school, de kinderen die elkaar pesten, de verliefdheden, het de hele zomer lang buiten spelen met vrienden, al je geld uitgeven aan snoep, allemaal zo herkenbaar en pure nostalgie.
Wel jammer dat het boek uiteindelijk niet zo eng is als de film. Al zijn sommige stukjes wel ijzingwekkend. Maar uiteindelijk gaat het veel meer om de emoties dan om het zelf echt bang gemaakt worden.
Ik kan veel positieve aan het boek opnoemen, maar ook nog wel wat minpuntjes. De nostalgie en vriendschappen zijn prachtig, maar de vrienden barsten wel heel overdreven vaak in lachen uit, en nog storender is de verheerlijking van Bill. Vanaf het moment dat hij zich in de Barrens bij onder andere Ben en Beverly voegt wordt hij maar tot in het overdrevene als de perfecte persoon, de Grote Leider, neergezet.
Maar ach, dat zijn minpuntjes die relatief helemaal niet zo zwaar meewegen, vooral niet omdat het boek ook zoveel pluspunten kent. Het gedeelte in de jeugdjaren leest echt als een trein weg. De latere gedeeltes over de volwassenen, vanaf de reünie, zijn veel interessanter, en de personages en karakters bevatten, logisch, een stuk meer diepgang. Ook herken je veel dingen die in de film redelijk willekeurig eng leken, zoals dat oog op pootjes, maar in werkelijkheid bepaalde verwijzingen zijn.
Het boek is nog best vaak aardig grappig, maar zo eng als de film wil het dus helaas nooit echt worden. Het viel me ook op dat twee van de sterkere scènes uit de film, die met de clown die even te zien is achter was aan de waslijn en de scène waarin ik geloof Bill terugkeert in Derry en langs de begraafplaats rijdt waar de clown langs de kant van de weg staat, in het geheel ontbreken in het boek.
Het boek wordt op het einde een stuk spiritueler en werkt de boel sowieso allemaal wat dieper uit, maar de verhalen die ik hoorde dat het hele boek onverfilmbaar zou zijn vind ik absoluut niet waar. Er is maar weinig wat je echt niet zou kunnen verfilmen. Kan zo gauw niks verzinnen eigenlijk.
It is weliswaar geen echte literatuur, een klein beetje pulp zou je kunnen zeggen, maar vertelwijze, met al die flashbacks en latere fragmenten die elkaar afwisselen, is toch wel erg sterk vind ik. Je leeft ook steeds meer mee met de hoofdpersonen en voelt op een gegeven moment echt heel goed hun sterke band, gaat ook van de hoofdpersonages houden, zelfs van de verheerlijke Bill. Er zitten ook wat erg krachtige emotionele stukjes in het boek, die me toch wel wat deden. Al had ik, vooral aan het begin, toch wel een beetje het gevoel dat er af en toe wel erg veel angstig wordt gehuild. Het wordt na een tijdje een beetje teveel van hetzelfde. Maar zulke sterke emoties laten zich ook nogal lastig beschrijven, dus het is King vergeven. Een punt waarop sommige mensen hem bekritiseren, dat hij geen goede climax zou kunnen schrijven en het puur van de opbouw moet hebben, deel ik niet helemaal wat betreft dit boek. Het slotstuk onder Derry is prachtig beschreven en een zeer waardige finale. Al blijft het allemaal wat vaag en daardoor lastig te beschrijven, en dat It uiteindelijk in de gedaante van een spin wordt gezien door de vriendengroep is wel wat teleurstellend. En er wordt in het boek steeds geroepen hoe gruwelijk It's ware gedaante is, maar echt goed omgeschreven krijgt King het niet helaas. Op dat gedeelte schiet het boek ietwat te kort wat mij betreft. Overigens vind ik de reacties van natuurgeweld etc. boven de grond op de laatste strijd met It wat al te dramatisch. Eerst vond ik het nog prachtig, maar op een gegeven moment vond ik het allemaal iets teveel van het gedoe, wat er allemaal niet gebeurde. Maar het wordt allemaal leuk beschreven en ook nog met genoeg humor.
Verder vind ik aan het boek het liefdesverhaal prachtig. Een geweldig interessante basis al natuurlijk. Ben is stapelgek op Beverly, zij is dat weer op zijn vriend Bill (die ook de leider is in de groep), en Ben accepteert dat omdat hij Bill heel hoog heeft zitten en er in feite al genoegen mee neemt om van een afstandje stilletjes van haar te houden. En dan heb ik het nog niet eens over de psychologie die er achter schuilt gaat, met Beverly die een "sterke" man zoekt etc. En op het laatst komt het allemaal helemaal goed, als Ben en Beverly elkaar uiteindelijk toch vinden. Heel ontroerend, want ik vond het zeker niet voorspelbaar overkomen.
Al met al heb ik die pakweg 1150 pagina's echt genoten. 's Avonds keek ik er echt steeds weer naar uit om een stukje te lezen. De eerste 150 bladzijdes is het enigszins doorbijten, maar daarna kon ik 1000 bladzijdes amper stoppen met lezen. Het boek is veel minder eng dan ik dacht en hoopte, maar dat geeft niks want je krijgt er nog een hoop diepgang en goed uitgewerkte personages en onderlinge relaties voor terug. Ik kan het boek dan ook iedereen aanbevelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:09 uur

geplaatst: vandaag om 17:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.