menu

Tu N'as Rien Compris à Hassan II - Fouad Laroui (2004)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Frans
Verhalenbundel
Sociaal / Humoristisch

113 pagina's
Eerste druk: Julliard, Parijs (Frankrijk)

Deze verzamelbundel van zestien korte verhalen belicht onder ander het belang van Hassan II als grondlegger van het moderne Marokko. In het titelverhaal ('Jij Hebt Niets Begrepen van Hassan II') discussiëren twee intellectuelen in een café onophoudelijk over het leven en het werk van Hassan II, terwijl in een hoekje een jong meisje discreet zit te huilen. En plotseling verdwijnen de grote woorden en blijft het verdriet. Het verhaal ‘Le Costume de Monsieur Didi’ beschrijft precies dat kostuum en de drager ervan: Didi. Wie? Niet iedereen kan nu eenmaal La Rochefoucauld, Da Vinci of Al-Chwarizmi heten: Didi dus. Maar de stamgasten van het ‘Café de France’ houden hun ogen op hem, of liever: op zijn dure kostuum, gevestigd. ‘L’Oued et le Consul’ (‘Het Rivierbed en de Consul’) beschrijft hoe de Finse Consul is afgedaald naar het Grote Zuiden, naar de nog ingeslapen gebieden, om aan zijn vrouw de pracht van de wereld te laten zien. Ze verplaatsen zich in een Jeep, die glinstert van de arrogantie. Doordat ze het plaatselijke dialect, van Frans gecombineerd met Berbers, niet verstaan ontstaat er een serieus probleem. In het verhaal ‘Jay ou l’Invention de Dieu’ (‘Jay of de Uitvinding van God’) storen drie contesterende leerlingen van een school in Casablanca zich aan het predicaat dat ze opgeplakt krijgen: Fransman, Jood en Moslim. Ze besluiten hun eigen godsdienst te stichten en hun ietwat sullige klasgenoot Jay tot hun god te benoemen. Die verplaatst geen stofje en beïnvloedt de wereldorde tenminste niet. Precies de god, die ze zoeken. De rector van de school bemoeit zich er echter mee…

zoeken in:
avatar van Sol1
4,0
Sol1 (crew)
geplaatst:
Ook in 2004, maar pas in februari, kwam bij Van Oorschot te Amsterdam de verzamelbundel 'De Uitvinding van God en Andere Verhalen' uit: 30 verhalen, 204 pagina's, in een vertaling van Frans van Woerden.
Voor zover ik de inhoud van die dikkere Nederlandse bundel heb kunnen achterhalen, lijkt deze Franse bundel van 16 verhalen daar grotendeels of geheel in te zijn opgenomen.

Voor de fijnproevers, in de Franse bundel zijn de volgende zestien korte verhalen opgenomen:
1. Tu n’as rien compris à Hassan II
2. Le costume de monsieur Didi
3. Nos pendus ne sont pas les leurs
4. Le cycliste
5. L’arbitre des élégances
6. Toutes les expériences du monde
7. L’oued et le consul
8. Le loubard
9. Le tyran et le poète
10. Khadija aux cheveux noirs
11. La haine
12. L’antenne de mon père
13. Le scénariste de la rue Saint-Jacques
14. L’eucalyptus de Noël
15. Jay ou l’invention de Dieu
16. Le pont des Japonais

Opmerkelijk: uit een artikel in het Nederlandse tijdschrift 'Liter', jaargang 6 - 2003, blijkt dat Fouad Laroui niet helemaal content is met het door de uitgever gekozen titelverhaal van de (toen nog) op korte termijn uit te brengen Nederlandse bundel.
De titel 'De Uitvinding van God en Andere Verhalen' suggereert immers ten onrechte dat hij zich met theologie zou bezighouden...

Gast
geplaatst: vandaag om 05:11 uur

geplaatst: vandaag om 05:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.