menu

L'Étrange Affaire du Pantalon de Dassoukine - Fouad Laroui (2012)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Frans
Verhalenbundel
Sociaal / Humoristisch

167 pagina's
Eerste druk: Julliard, Parijs (Frankrijk)

Deze verzamelbundel bestaat uit negen korte verhalen. De gemeenschappelijke factor daarbij is de vervreemding die ontstaat, als je wordt omringd door het onbekende: hoe moet je zien te overleven, als een expatriate; hoe te converseren met mensen, die andere termen gebruiken voor bepaalde zaken; hoe te reageren op vooroordelen en meer. In het titelverhaal wordt een hoge Marokkaanse ambtenaar er op uitgestuurd naar Brussel, maar voelt die zich nogal vernederd als zijn enige broek wordt gestolen. Hij wordt gedwongen zich in een vod, dat slechts waard is om gedragen te worden door een clown, te presenteren aan de Europese Commissie. In een ander verhaal vraagt een jongeman een paspoort aan, maar ontdekt hij dat zijn geboortedorp volgens de overheid niet bestaat. Daarom is hij nooit geboren en is hij onbekend voor de groep. In weer een ander verhaal, wordt een Marokkaanse overheidsdienaar geconfronteerd met de afwezigheid van een zwembad in zijn standplaats. Om het probleem op te lossen, verzint hij het concept van het droogzwemmen.

zoeken in:
avatar van Sol1
4,0
Sol1 (moderator)
Fouad Laroui is Marokkaan van geboorte, ingenieur, economist, professor in de literatuur aan de Universiteit van Amsterdam en meertalig. Door verblijf en opleiding in Marokko, Frankrijk en Nederland, is hij in zijn eentje multicultureel. Van zijn hand verschenen eerder gedichten in het Nederlands en proza in het Frans, terwijl hij in een latere fase ook proza rechtstreeks in het Nederlands schreef. Zijn werk valt op door humor en nuance. De verzamelbundel ‘L’Étrange Affaire du Pantalon de Dassoukine’ ontving in 2013 de Franse prijs ‘Goncourt de la Nouvelle’.

Deze bundel lijkt overigens nog niet in het Nederlands te zijn vertaald.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:34 uur

geplaatst: vandaag om 02:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.