menu

The Bishop's Brood - Beau Riffenburgh en Susanna Gregory (2003)

Alternatieve titel: Sir Geoffrey Mappestone #3

mijn stem
geen stemmen

Engels
Historisch / Detective

320 pagina's
Eerste druk: Severn House, Sutton (Verenigd Koninkrijk)

Southampton 1070: Sir Geoffrey Mappestone en zijn trouwe vriend Roger willen passage boeken op één van de vele schepen die varen naar Normandië en dan naar het Heilige Land reizen. De twee ridders zijn al te lang weg van de kruistocht geweest en het kriebelt bij hen om weer in actie te komen. Maar vreemde zaken gebeuren in de havenstad en al snel wordt duidelijk dat iemand probeert Geoffrey en Roger te weerhouden aan boord van de schepen te gaan. Wanneer de domme dienstknecht van Geoffrey wordt gedood door een pijl die duidelijk was bedoeld voor de ridder zelf is de woede van Sir Geoffrey zodanig dat hij om het even wat zou willen doen om de moordenaar te vinden. Maar dan arriveert Ranulf Flambard – die niet alleen de bisschop van Durham en een ontsnapte uit de Tower of London is maar ook de vader van Roger – in Southampton met een karwei voor zijn zoon om uit te voeren. Zeer tegen beter weten in van Geoffrey gaat het tweetal op weg naar de noordelijke stad Durham, waar op aandringen van Flambard een prachtige kathedraal wordt gebouwd. Omdat nog meer pijlen Geoffrey om de oren vliegen begint de ridder te realiseren dat geen van deze gebeurtenissen willekeurig is en het aan hem is om de verbinding te ontdekken tussen de twee steden, bisschop Flambard en een handvol roodgekleurde pijlen.

zoeken in:
avatar van PQV00
In de Engelstalige plotomschrijving op Amazon (en Bookdepository) staat toch echt te lezen: 'The two knights have been away from the Crusade too long, and are itching to get back to the action.', maar deze tekst komt niet voor in de plotomschrijving van goodreads. Bij het vertalen voor hier op BoekMeter dacht ik meteen: dit klopt niet. De eerste kruistocht begon toch pas in 1096? Daarvóór waren er wel pelgrimstochten naar het zogenaamde 'Heilige Land'.
Ook vreemd is het dat dit derde deel van de serie in feite terugspring, want in deel 1 is Geoffrey Mappestone al echt een kruisridder (dus na 1096) en zou hij dus minstend 26 jaar ouder moeten zijn dan in dit verhaal. Ik ben benieuwd naar de dateringen in de volgende delen, als die al worden genoemd.

avatar van PQV00
Het is mogelijk dat het schrijversechtpaar (Beau Riffenburgh en Elizabeth Cruwys), dat boeken 'het licht doet zien' onder het gezamenlijk pseudoniem Simon Beaufort, in eerste instantie slechts twee boeken over Sir Geaoffrey Mappestone van plan was te schrijven, beide uitgebracht bij St Martin's Press in New York City (USA). En enkele jaren daarna besloot, na het kennelijk succes van dat tweetal, meer delen aan de reeks toe te voegen, alle uitgegeven bij Severn House Press in Sutton (UK). Dit deel, The Bishop's Brood, is chronologisch het eerste deel (voor het begin van de eerste kruistocht), gevolgd door de oorspronkelijke twee delen (deel 1 tijdens de eerste kruistocht, deel 2 weer terug in Engeland) en daarna de delen 4 en volgende, alle tijdens de regering van koning Henry I.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:59 uur

geplaatst: vandaag om 11:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.