menu

De Wonderbare Avonturen van de Vier Aymonszonen en Hun Vermaard Ros Beiaard - Jos Van Wesemael en Rob Van den Abeele (1930)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Sprookje

349 pagina's
Eerste druk: Wees-Abel, Dendermonde (België)

Het boek betreft een zogenaamde roman in de Frankische stijl, waarbij het verhaal verteld wordt in de Dendermondese traditie. Van dit werk werden in 1930 honderd exemplaren ‘getrokken op Featerweightpapier’ en ‘genaamtekend door den schrijver’. Ridder Aymon is in deze variant heer van Dendermonde, eigenaar van het slot Aymonshof, niet ver van Dendermonde verwijderd, op het gehucht ‘Het Vrije’, meer naar de Schelde toe, ter plaats die men ‘De Meerdammen’ noemt. Aan zijn langdurige onmin met koning Karel de Grote komt pas een einde als hij met Adelheid, een nicht van de koning, huwt. Adelheid en Aymon krijgen vier kinderen, de vier Aymonskinderen; wat in het Nederlands is verbasterd tot Heemskinderen. Deze vier zonen zijn: Ritsaert, Writsaert, Adelaert en Reinout. Voor de sterke Reinout zijn gewone paarden te zwak. Hij vindt in krachten zijn gelijke in het gevreesde ros Beiaard, dat hij uiteindelijk aan zijn wil weet te onderwerpen. Tijdens een hoog opgelopen ruzie, doodt Reinout een zoon van Karel de Grote. Na een strijd van de vier Aymonszonen met de legermachten van Karel de Grote, trekken de vier zich terug op hun ouderlijke Aymonshof. Daar blijkt dat hun vader gevangen is genomen door de koning. Karel de Grote wil slechts vrede sluiten, als het Ros Beiaard aan hem wordt overhandigd…

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:20 uur

geplaatst: vandaag om 00:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.