menu

De Onverwachte Rijkdom van Altena - Jan van Mersbergen (2019)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch

384 pagina's
Eerste druk: Cossee, Amsterdam (Nederland)

Het is een warme zomermiddag wanneer Frank en zijn zoon de dorpsstraat binnenrijden. Die straat is meestal uitgestorven, maar nu staat er een opvallend klein en broos persoon. Een Japanse heer, een exotische verschijning. Hij komt met het bericht dat Rochat overleden is; de man die dertig jaar geleden zonder opgaaf van reden een heel meer liet omheinen en afsluiten. Hij maakte daarmee een einde aan de lange dagen die de jeugd daar in de zomer doorbracht en zette zo een compleet dorp buitenspel, om – zo denken de mensen – zijn eigen hobby te kunnen beoefenen. Rochat werd door iedereen gehaat. Ook de dochter van Rochat duikt opnieuw op in het dorp. Waarom geeft ze Frank en zijn vrouw Marlies de sleutel van het hek rondom het grote meer? Marlies leidt de lezer door een legpuzzel van verhalen en mysteries. Na een nachtelijke zoektocht ontdekt ze samen met Frank dat het meer een geheim in zich draagt dat het gezin geweldige rijkdom kan geven.

zoeken in:
avatar van Abubakari
3,0
Een boek wat begint met ‘Er staat een Chinees voor de cafetaria’ kan bij mij al bijna niet meer stuk. En dat ging het boek ook niet. Ondanks dat het niet het soort boek is wat ik graag lees, daarvoor gebeurt er me te weinig.


‘De Chinees voor de cafetaria’ is een Japanner die Murakami heet, de plek waar het meer ligt heet in de volksmond "de Put". Murakami en een put, kan niet anders.

Het is een verhaal zonder opsmuk, in spreektaal. De verteller is een vrouw die vertelt over hoe het dorp zijn meer kwijt raakte, hoe zij haar man ontmoette, en ze heeft het veel over hem, dat hij een man van weinig woorden is, dat maakte ze (mij iets te vaak) duidelijk. Ze hebben ook een zoon, een pienter baasje van acht met een lichamelijke handicap. Je wordt in spanning gehouden, wat zit er in dat meer, komt het goed, wat doen ze met de rijkdom? Maar het boek gaat vooral over de man van weinig woorden en het pientere baasje van acht. Daar omheen zit een verhaal wat best goed is, maar er gebeurt zo weinig.


De Chinees voor de cafetaria heeft ook een boekje met Japanse vertellingen en wijsheden achter gelaten. In de laatste 70 pagina's komen een aantal van die verhalen voor, dat vond ik dan wel weer erg leuk.

Hou je van een kabbelend boek zonder enig spektakel, eigenlijk zo gewoon als het dagelijks leven ondanks dat er bijzondere dingen gebeuren, van een handvol (Oosterse) levenswijsheden (inderdaad, dan denk je aan Haruki Murakami, maar daar heeft het verder niets mee te maken naar mijn mening) vraag je je graag af waar dit verhaal heen gaat en neem je genoegen met een boek wat blijft kabbelen, waarin ook op het einde geen storm opsteekt, dan zal dit boek je vast goed bevallen. Ik vond het leuk, maar het nodigt mij niet uit meer van van Mersbergen te gaan lezen.


Gast
geplaatst: vandaag om 18:42 uur

geplaatst: vandaag om 18:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.