menu

Prawiek i Inne Czasy - Olga Tokarczuk (1996)

Alternatieve titel: Oer en Andere Tijden

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Pools
Psychologisch / Sprookje

265 pagina's
Eerste druk: Wydawnictwo W.A.B., Warschau (Polen)

Oer is een gebied in Polen waar de tijd lijkt stil te staan. ‘Wat wij nodig hebben zijn dochters. Als alle vrouwen nu eens in één keer dochters begonnen te baren, dan zou er vrede op aarde zijn’, zegt een vrouw in Oer. Maar ook al worden er opvallend veel meisjes geboren en lijkt Oer de bescherming van God te genieten, het blijft niet gespaard voor de kleine en grote oorlogen. Dan blijkt hoe onverwoestbaar de mystiek is, en de verhalen die men elkaar vertelt: dat wat een mens tot mens maakt.

zoeken in:
avatar van Geerard
Na drie redelijk complexe boeken dacht ik weer een wat lichter boek te gaan lezen. De goede recensies, vele verwijzingen naar '100 jaar eenzaamheid' en veelal korte zinnen trokken me over de streep. Helaas ben ik na ongeveer de helft gestrand. Dit boek is zeer fantasievol en bij vlagen prachtig, maar tegelijkertijd weinig beklijvend en prikkelend. Jaren geleden had ik dat prima gevonden. Nu merk ik dat het niet meer afdoende is (er is zo weinig tijd en zo veel moois te ontdekken), zelfs al zou het boek waarschijnlijk op een solide 3 sterren uitgekomen zijn. Ik hoop dat dit boek daarom anderen meer gaat brengen, want potentie heeft het zeker en ik denk dat ik dit boek 10 jaar geleden, voor ik 100 jaar eenzaamheid las, had verslonden. Zelf moest ik trouwens ook aan Torgny Lindgren - Het licht denken tijdens het lezen, waar ik ongeveer dezelfde ervaring mee had.

avatar van -JB-
3,5
'Oer en andere tijden' is mijn tweede boek van de Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk. Uitgeverij de Geus is haar boeken nu opnieuw aan het uitgeven. Maar aangezien ik de eerste stem hier uitbreng, is er blijkbaar nog weinig enthousiasme voor haar werk.

In dit boek creëert Tokarczuk het fictieve plaatsje Oer, dat volgens de schrijfster overal kan liggen (maar volgens mij gewoon in Polen ligt). Het boek vertelt in korte hoofdstukjes van steeds enkele pagina's (tijden genoemd) de beslommeringen van de dorpsbewoners. Vooral de vrouwen in het boek zijn interessante karakters en de verhaallijnen gaan vooral over het gezin en onderlinge relaties.

In de beschrijvingen ligt veel nadruk op het subjectieve. De karakters van Tokarczuk leven in hun eigen veilige afschermde wereld. Ook zijn ze gevoelig voor verhalen, dromen en andere verzinsels. Ze maken hun eigen wereld. Toch komt ook in het veilige Oer de harde buitenwereld soms binnen. De bewoners doorleven twee Wereldoorlogen en krijgen uiteindelijk te maken met het communisme. Soms zorgt dit voor grote pijnlijke veranderingen in individuele levens, maar in de grote lijnen laten de bewoners van Oer zich zo min mogelijk veranderen door de wereld om zich heen.

Het sombere slot brengt de onvermijdelijke vraag: Kan je je eigen plek wel creëeren en de rest van de wereld negeren?

Gast
geplaatst: vandaag om 10:21 uur

geplaatst: vandaag om 10:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.