menu

Mästerdetektiven Blomkvist Lever Farligt - Astrid Lindgren (1951)

Alternatieve titel: Superdetective Blomkwist Leeft Gevaarlijk

mijn stem
3,80 (5)
5 stemmen

Zweeds
Jeugdboek
Detective / Avontuur

139 pagina's
Eerste druk: Rabén & Sjögren, Stockholm (Zweden)

De oorlog tussen de bende van de Witte Roos en die van de Rode Roos is weer volop opgelaaid. De Prairie, een groot, braakliggend stuk land even buiten het stadje waar Kalle Blomkwist en zijn medestrijders wonen, davert van de verschrikkelijke strijdkreten. Maar behalve deze bloederige strijd is er eigenlijk niets dat de rust van de zomervakantie verstoort, zeker niet in een stadje dat zo klein en ongevaarlijk is als dit. Maar als Eva-Lotta op een onweerachtige dag de Prairie bezoekt om daar een belangrijke missie voor de Witte Rozen uit te voeren, ontdekt ze iets verschrikkelijks. Zo verschrikkelijk, dat binnen een uur de hele stad op zijn kop staat. Maar niet te verschrikkelijk om Superdetective Blomkwist te weerhouden om zelf een aantal onderzoekjes te doen!

zoeken in:
4,0
Deel twee van de Blomkwist trilogie.
Zowel de taal als de plot zijn vrij eenvoudig en duidelijk bedoeld voor kinderen (tot 12 jaar) en dat stoorde het 29-jarig kind in me.
Los daarvan weet Lindgren een prachtig en sfeervol beeld op te roepen van een eindeloze zorgeloze zomervakantie. Sfeervol, maar o-zo-energiek, dankzij de drie leden van de "Bende Van De Witte Roos", die van aanpakken weten zowel bij het verschalken van ouders en andere domme volwassenen, het oplossen van een moord, en natuurlijk de alles overheersende oorlog tegen de bende van de Rode Roos, een stelletje nietsnutten waar onze helden geen enkel scheldwoord voor vinden dat erg genoeg is - maar die ongetwijfeld hun beste vrienden zijn BUITEN de schoolvakanties.

avatar van Freud
4,0
Zeer geslaagd vervolg, met een van de schokkendste scenes die ik ooit in een kinderboek ben tegengekomen (maar helemaal niet overdreven, gewoon schokkend in zijn waanzinnige realisme). De introductie van de Bommeldrom brengt een mooie afwisseling in de strijd tussen de twee bendes, en het boek zit nog steeds vol leuke en grappige scenes. Maar doordat de misdadiger in dit boek nogal op de achtergrond blijft, weet hij veel minder te fascineren dan die uit het eerste boek.

avatar van Mug
4,0
Mug
Freud schreef:
De introductie van de Bommeldrom

Bij mijn (nieuwe) vertaling heet het de Stornezoor... Veel spannender en leuker dan het eerste deel van de Blomkwist trilogie.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:27 uur

geplaatst: vandaag om 23:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.