menu

De Verboden Tuin - Wessel te Gussinklo (1986)

Alternatieve titel: Ewout Meyster-cyclus #1

mijn stem
3,93 (7)
7 stemmen

Nederlands
Psychologisch

241 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

In dit boek probeert Ewout de paradijselijke wereld van zijn eerste kinderjaren te hervinden. Het boek is echter niet uitsluitend de beschrijving van de wereld van een kind, maar ook van de wijze waarop zowel kind als volwassene probeert zich de wereld toe te eigenen. Het is het verhaal van het heimwee naar de ongeschondenheid, naar samenvallen van de eigen werkelijkheid met dé werkelijkheid: een droom die in iedereen leeft, maar die bij het kind nog ongerept is. Wessel te Gussinklo brengt deze thematiek met een poëtische trefzekere stijl tot leven. Hij slaagt erin een onbekend en verdrongen terrein in al zijn verwarrende andersheid te ontginnen en maakt zijn hoofdpersoon tot een onvergetelijk karakter.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,5
De Verboden Tuin is het eerste boek uit de Ewout-Meyster-cyclus. Nu wil het feit dat ik dus die drie andere boeken al gelezen heb. Best raar om te eindigen met het eerste deel uit de reeks, maar ik heb gaandeweg geleerd dat de a-chronologische wijze waarop ik de boeken heb gelezen eigenlijk enorm goed werkt. En hoewel het verhaal belangrijk is, vind ik Te Gussinklo echt een meester op stilistisch en verteltechnisch vlak. Ik zou niet zeggen dat het helemaal niet uitmaakt in welke volgorde je de boeken leest (ik zou het allerlaatste deel bijvoorbeeld niet als eerste lezen), maar de klasse druipt toch wel van iedere pagina af, dus het is sowieso genieten geblazen.

In De Verboden Tuin volgen we Ewout Meyster als kind. Ik gok dat-ie een jaar of negen, tien is, gezien zijn gesprekken met vriendjes en omdat hij duidelijk zijn vroege, gelukkige kinderjaren lang achter zich gelaten lijkt te hebben. Zijn vader is dood, dat is natuurlijk wel een feit dat in de hele reeks een (grote) rol speelt, maar hier wordt echt ingezoomd op die gebeurtenis die echt als kantelpunt in het leven van Ewout neergezet wordt. Ewout maakt veel ruzie thuis, hij steelt geld van zijn moeder om stoute boekjes te kopen, op school heeft hij ook problemen en bij zijn vriendjes wil hij constant het hoogste woord voeren.

Lees verder

avatar van lpjdamen
4,0
Ik was enorm onder de indruk van De hoogstapelaar, en nu dus ook maar eens zijn debuutroman gelezen, en mijn god zeggen wat kan Te Gussinklo schrijven zeg. Een eigenaardige, strakke stijl die genadeloos fel op mij inwerkt, op een manier zoals een andere schrijver dat nooit eerder gelukt is. Een soort moderne Céline (op vlak van eigenaardigheid dan).

Ik begin nu op het punt te komen dat ik alles van deze man wil lezen. Kom maar op.

avatar van Sammael
4,0
De Verboden Tuin is een heel mooie omschrijving van het leven van de negenjarige Ewout. Eigenlijk maakt hij weinig speciaals mee, maar te Gussinklo weet het allemaal zo mooi op te schrijven dat het toch heel bijzonder wordt. Ewouts innerlijke wereld wordt tot in het kleinste detail beschreven, al zijn gedachten en emoties worden op een haast poëtische manier op papier gezet. Vooral het gevoel van vervreemding en de afstand die hij als kind tegenover de wereld ervaart, vond ik erg mooi. Hoewel ik niet denk dat Ewout en ik erg op elkaar lijken, voelde dit element toch heel herkenbaar van toen ik zelf kind was. Wel gaan de innerlijke beschrijvingen soms net iets te lang door, waardoor mijn aandacht af en toe verslapte.

Gelukkig wordt dit ook veel afgewisseld met beschrijvingen van Ewouts interactie met zijn omgeving: zijn vriendjes van school en hun (letterlijk) infantiele gedrag, het meisje waar hij een oogje op heeft terwijl hij dat eigenlijk vies vindt, zijn moeder die het zwaar heeft omdat zijn vader overleden is (sowieso een gebeurtenis die natuurlijk heel bepalend is voor Ewouts eigen leven)...Ook deze passages zijn erg mooi geschreven, waarbij je toch een zekere sympathie voor Ewout gaat koesteren, ondanks dat hij eigenlijk behoorlijk vervelend is.

Hoe meer ik erover nadenk, ik knapper ik het eigenlijk vindt dat Te Gussinklo de wereld van een kind zo tot leven heeft weten te wekken. Vaak is het bij boeken over dit onderwerp zo duidelijk dat ze geschreven zijn door volwassen, die denken dat de kinderwereld er op een bepaalde manier uitziet. Daarentegen lijkt Te Gussinklo echt een kind zelf te laten spreken. Ik ben in ieder geval benieuwd geworden naar de rest van de boeken over Ewout.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:43 uur

geplaatst: vandaag om 06:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.