menu

These Truths: A History of the United States - Jill Lepore (2018)

Alternatieve titel: Deze Waarheden: Een Geschiedenis van de Verenigde Staten

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Historisch / Ideeƫnliteratuur

960 pagina's
Eerste druk: W.W. Norton & Company, New York (Verenigde Staten)

Het Amerikaanse experiment berust op drie ideeën, door Jefferson 'deze waarheden' genoemd: politieke gelijkheid, natuurlijke rechten en de soevereiniteit van het volk. Het berust ook op een toewijding aan onderzoek, onbevreesd en onverschrokken, schrijft Jill Lepore in een onderzoek naar het Amerikaanse verleden dat in de geschiedenis van de natie de waarheid centraal stelt. Het verhaal van Amerika wordt verteld vanaf 1492. Hebben de vragen naar de waarheden de grondwaarheden van de natie bewezen of verloochend? Lepore vindt betekenis in tegenspraak en weeft de Amerikaanse geschiedenis tot een tapijt van geloof en hoop, van gevaar en voorspoed, van technologische vooruitgang en morele angst.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Lepore gaat terug tot Columbus, maar de parallellen met het heden liggen voor het oprapen - NRC
Sommige passages moet je twee keer lezen om ze te geloven. Bijvoorbeeld wanneer Joseph Goebbels plotseling opduikt in Deze waarheden, het ruim duizend pagina’s dikke boek dat historica Jill Lepore schreef over de geschiedenis van de Verenigde Staten. De Duitsers huurden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog Amerikaanse pr-bureaus in om tweedracht te zaaien in de VS, schrijft ze. Ze lieten hun Weltrundfunksender in ‘Amerikaans Engels’ valse ‘nieuwsberichten’ uitzenden over een ‘joods-communistische samenzwering’. De kranten hadden er een naam voor: ‘Fake news’.

Deze waarheden is een boek dat je absoluut moet lezen als je meer wil begrijpen van de Verenigde Staten, bijvoorbeeld waarom de rassentegenstellingen er zo taai zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:00 uur

geplaatst: vandaag om 15:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.