menu

Een Bevlogen Jaar: Een Man, Zijn Wereldreis en het Record van 6852 Vogelsoorten - Arjan Dwarshuis (2019)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Natuur / Reis

288 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Toen Arjan Dwarshuis op zijn twintigste – in het holst van de nacht, op het dak van een vrachtwagen in het Andesgebergte – voor het eerst van het fenomeen Big Year hoorde, het legendarische record vogels kijken, nam hij zich voor ooit wereldrecordhouder te worden. Voor de meeste mensen blijft zo’n voornemen een droom, maar Dwarshuis zette door: tien jaar later begon hij zijn reis die hem een jaar lang door veertig landen en vijf continenten voerde. Zou hij een jaar lang gezond blijven? Zou zijn relatie standhouden? Zou hij deze mentale en fysieke uitputtingsslag tot een goed einde weten te brengen? En zou hij het vorige record weten te breken?

zoeken in:
Een bevlogen jaar is het verhaal over de reis van zijn leven; een duizelingwekkend en krankzinnig avontuur waarin hij dag in, dag uit, een jaar lang, naar vogels zoekt. Van de apenarend op de Filipijnen tot de hoorngoean in de nevelwouden van Guatemala: Arjan Dwarshuis heeft ze gezien. Zijn verslag is niet alleen een meeslepend avontuur, het biedt ook een onthutsende blik op de teloorgang van de natuur.

Het is me niet bekend waarom de boekomslag van 6852 vogelsoorten spreekt en de ondertitel bijna overal 6833 vogels is, in beide gevallen ook zo bij de uitgever. Mogelijk een niet definitieve omslag. Heb er voor de zekerheid een aantekening op de kalender voor zeven mei van gemaakt, mocht het boek tussentijds niet gecorrigeerd worden. De Volkskrant spreekt van 6833 vogels en 6042 vogelsoorten.

avatar van Pleun
3,0
Twee jaar geleden ben ik besmet met het vogelvirus. Toen ik op de fiets naar werk steeds vaker vogels zag die ik niet kende, werd ik nieuwsgierig en zocht thuis op wat ik had gezien. Zo begon het, en inmiddels ben ik vrij fanatiek vogelaar, doe ik in de lente broedvogeltellingen en word steeds beter in determineren.
Het toeval wil dat de echtgenoot van een collega werkt voor Canon, en Canon is een van de sponsors van Arjan Dwarshuis: de meest bekende vogelaar van Nederland. Na een excursie voor de medewerkers van Canon kregen de deelnemers het boek 'Een bevlogen jaar'. Mijn collega had verteld dat ik ook achter de vogels aanzit, dus het boek werd aan mij cadeau gedaan. Zeer sympathiek.

Na deze lange inleiding kom ik dan bij de inhoud van het boek. Arjan Dwarshuis heeft in 2016 het wereldrecord verbeterd door in één jaar meer dan 6800 vogels waar te nemen. Een onwaarschijnlijk aantal. Levert zo'n avontuur stof op voor een pakkend boek? Dat zeker. Maar ik vind het toch lastig om dit boek te beoordelen. Als vogelaar geniet ik van de bonte stoet zeldzaamheden die voorbij komen, soms met foto. Het proza van Dwarshuis is rechttoe rechtaan, met weinig overpeinzingen. Dat is ook een pluspunt, want zodra er niet gevogeld werd door Arjan raakte hij mijn interesse kwijt.

Na verloop van tijd wordt het boek een repeterend verhaal: Arjan die dolgraag de lokale zeldzaamheid wil zien, maar o o o zou het wel gaan lukken? Nou, wat een wonderbaarlijk geluk, want vrijwel steeds vindt hij op het aller- allerlaatste moment toch nog de vurig gewenste soort. De zon is nog net niet onder. Op een gegeven moment wordt het allemaal wat voorspelbaar. Het gaat echter ook wel eens mis, de laplanduil werkte niet lekker mee. Zonde, een gave soort.

Het bovenstaande is overigens geen kritiek op het boek. Het is een mooi verslag, waarin ook steeds terug komt dat de natuur op de aarde op veel plaatsen behoorlijk in de knel zit. Dat stemt niet erg vrolijk. Wel vrolijk word je van al die mooie vogels, de een nog zeldzamer dan de ander. Daar zal ik er waarschijnlijk zeer weinig van gaan zien, maar het glas is halfvol: de natuur is overal en iedere dag valt er wel iets moois te zien. Mits het weer meewerkt en we naar buiten kunnen natuurlijk.

Hoewel Arjan Dwarshuis wel enigszins bevoorrecht is qua achtergrond (ik denk dat hij de 7 vinkjes heeft), is zo'n enorme uitdaging van een 'Big Year' aan weinig mensen besteed. Naast de grote ornithologische kennis, beschikt hij ook over veel lef en doorzettingsvermogen. En waarschijnlijk behoorlijke sociale vaardigheden. Bijzondere kerel.

3 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 19:37 uur

geplaatst: vandaag om 19:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.