menu

La Luz Difícil - Tomás González (2011)

Alternatieve titel: Het Broze Licht

mijn stem
1,50 (1)
1 stem

Spaans
Sociaal / Psychologisch

137 pagina's
Eerste druk: Alfaguara, Bogotá (Colombia)

Eén gezin, drie kinderen. Jacobo, de oudste, heeft een zwaar ongeluk gehad en is vanaf zijn nek verlamd. Dat is niet het ergste; het ergste is de pijn die hij heeft, die zo ondraaglijk wordt dat hij een ingrijpende beslissing neemt. Ver van huis zal hij euthanasie laten plegen, terwijl zijn familie in New York blijft en hoopt dat hij leeft, en tegelijk hoopt dat het hem lukt om dood te gaan.

zoeken in:
avatar van Gast123
1,5
Naar aanleiding van goede recensies had ik deze meegenomen op vakantie maar wat een enorme tegenvaller. Als je de samenvatting leest verwacht je een mooi, emotioneel, empathisch boekje maar de hoofdverteller, de vader, heeft het met name over zichzelf. Wat een ontzettend egoïstische, snobistische, racistische man is dat zeg. Ik ben op een gegeven moment gaan turven aan welke uitspraken of zinnen ik me stoorde en ik heb een heel A4’tje vol geschreven. En dat voor een boekje van 140 blz. Bijvoorbeeld drugsverslaafden komen steevast uit Latijns-Amerika. Alle Indiërs zijn Hindoes.

Blz 23: ‘… zoals een travestiet of een aap of een gek op een begrafenis een storend element kan zijn.’

De man heeft het veelal over zichzelf en hoe zijn gezichtsvermogen achteruitgaat. Hierdoor kan hij niet meer schilderen en gaat hij schrijven. Waarover? Over zichzelf. O ja, ook nog even noemen dat hij heel goed etsen van Rembrandt kan natekenen (blz 69) en een paar keer benoemen hoeveel zijn schilderijen opbrengen. Over de mensen die hij in dienst heeft (blz 77): ‘omdat ik ze goed betaal… reken ik erop dat ze me helpen..’. Blz 93 fantaseert hij over hoe een jonge vrouw er onder de kleren uit ziet. Voegt niets toe en zit ik niet op te wachten. Blz 129: ‘Ik heb begrepen .... dat ik gevoel voor humor heb. Ik weet het omdat ik een tijdlang brieven schreef, veel brieven, aan iedereen die het maar wilde. De mensen zeggen dat ze geestig waren en dat moet wel, want ik amuseerde me terwijl ik ze schreef.’ En dan kan ik echt nog even doorgaan.

Kortom, van deze schrijver ga ik niks meer lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:42 uur

geplaatst: vandaag om 15:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.