menu

Misère Humaine - Guy de Maupassant (1886)

Alternatieve titel: Menselijke Ellende

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Frans
Sociaal

8 pagina's
Eerste druk: Gil Blas (periodiek), Parijs (Frankrijk)

In Normandië op een regenachtige herfstdag gaat een dokter op weg naar twee difterie patiënten. Hij krijgt hulp van Jean d'Espars die uit medelijden met de lijdende mensen achter blijft. Ondertussen gaan de twee steeds verder achteruit.

zoeken in:
avatar van Sol1
3,5
Sol1 (moderator)
Karakteristiek kort verhaal van Guy de Maupassant, waarin hij eerst via de verteller Jean d'Espars een paar algemene beelden schetst van een zieke: een niet met name genoemde vrouw, die met moeite haar dagelijks brood bij een bakker haalt en in een isolement dreigt te raken. Het stuk over de difterie patiënten haalt de problemen al een stuk dichterbij, maakt die problemen veel persoonlijker: de naderende dood begint nu al bijna tastbaar te worden. Uit de doorleefde uitroepen van de hoofdpersoon, merk je de persoonlijke betrokkenheid van de schrijver. De hoofdpersoon neemt uiteindelijk letterlijk afstand van de beelden, die hijzelf heeft opgeroepen. Guy de Maupassant weet met een paar juist gekozen woorden en toespelingen binnen enkele alinea's een voor hem kenmerkende macabere sfeer op te roepen.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:05 uur

geplaatst: vandaag om 18:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.