menu

De Man Die Zijn Baas Liet Verdwijnen - Jaap Stroosnier (2019)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Sociaal / Psychologisch

400 pagina's
Eerste druk: Karakter, Uithoorn (Nederland)

De ambitieuze maar dromerige jonge zakenman Jack Kempinski begint aan een veelbelovende baan bij een groot bedrijf. Al snel komt hij erachter dat zijn baas hem op een geraffineerde manier wil laten opdraaien voor illegale praktijken op kantoor. Jack wil wraak en begint de dochter van de baas te verleiden.

zoeken in:
avatar van Shaky
3,5
Dit debuut van Stroosnier, headhunter, schrijver en kunstschilder die eerder in verschillende managementfuncties bij multinationals werkte, kent sterke kanten maar heeft ook nog duidelijke zwaktes.

Laat ik vooropstellen dat het verhaal mij zeker geamuseerd heeft. Het is absurd, over the top en heeft een enorm tempo. De personages komen, voor het grootste deel, goed uit de verf en ik heb af en toe hardop moeten lachen om acties van Tom, de broer van protagonist Jack.

Het verhaal zelf is in de basis vrij simpel: Jack krijgt een nieuwe baan, zijn baas probeert hem als excuus te gebruiken wanneer het slecht gaat en Jack besluit dit niet te pikken. Toch weet Stroosnier meer dan genoeg originaliteit en speelsheid toe te voegen aan dit verhaal door tal van absurde bij-personen een dienende rol te gunnen.

Hier zit echter ook meteen een minpuntje aan. De vele absurde personen zorgen voor een ongeloofwaardig verloop van het plot en af en toe is het allemaal 'too much'. Er worden te veel ideeën bij elkaar gevoegd waardoor de aandacht voor de motivatie en achtergrond van de karakters af en toe vergeten wordt. Het beste voorbeeld hiervoor is toch wel de huurmoordenaar die als pastoor wordt neergezet; een beetje een karikatuur van een personage dat 'geleend' is uit andere over the top werken. Daarnaast is de schrijfstijl niet altijd even consequent en wordt er zelfs op een gegeven moment de vierde muur gebroken en dit past totaal niet in de context.

Voor mij was dit een debuut dat mij nieuwsgierig genoeg maakt naar het vervolg van de schrijverscarrière van Stroosnier. Het speelse karakter en het rijke palet aan personages smaakt naar meer.

4,5
Heel leuk boek!

Gast
geplaatst: vandaag om 22:23 uur

geplaatst: vandaag om 22:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.