Weekje uitstel, paar drukke nachtdiensten, maar nu gaan we los. En wie komen we daar al vlot tegen? Leon van Riel. Ik moest eerlijkheidshalve even opzoeken wie het ook weer was, maar mijn weblog bood uitkomst:
In dit boek (Het Schismatieke schrijven gaat het over) ook weer (en da’s goed nieuws) een groot aandeel voor Oudoom Leon van Riel. Een ouwe mopperende negatieveling, maar wel een ontzettend grappige ouwe zemelaar. Alleen al om de hoofdstukken waarin hij voorkomt is ook dit deel weer zeer de moeite waard. Erik Vlaminck gebruikt zijn oudoom ook om zijn in 1977 geschreven dichtbundel van commentaar te voorzien:
“Maar om beroemd te worden zal hij toch andere inkt in zijn inktpotje moeten doen. Want ik heb op een blauwe maandag eens een kaftje met zogezegde gedichten van hem gezien. […] Ons Anneke, de duts, loopt met dat kaftje met gedichten van haar zoon rond alsof ze het groot lot van de Koloniale Loterij gewonnen heeft. Maar ge houdt het niet voor mogelijk wat daar in staat, in dat kaftje met gedichten. Puur Chinees. De Koloniale Kloterij, dat is het. Er staan woorden in die hij volgens mij zelf heeft uitgevonden. En zelfs die rijmen niet.”
Het zijn die mensen (gelijk Arthur uit Suikerspin) waar ik graag over lees. Maar dat terzijde. Gauw verder lezen en tot in de pruimentijd.
edit vandaag om 5.40 uur
Al blijkt de rol van Leon van Driel vrij klein... Hetgeen de pret niet mag drukken. Geweldig boek wederom. Nog maar 90 paginas, dan is 't weer uit. Daarna liggen er nog wat boeken op de plank te wachten, maar daarna ga ik maar weer eens wat Erik Vlaminck herlezen.
De synopsis vertelt het al, een niet al te prettig mens doet zijn levensverhaal, vol tragiek. Nat van drank en zwart van de misére. Verteld zoals alleen Erik Vlaminck dat kan, de humor is zwart, de ellende diep, de personages herkenbaar, de man een nathals en een egoïst, de vrouw de sterke waarop het huishouden en het bedrijf steunt. Je komt het vaker tegen in het oeuvre van Erik Vlaminck. Uit het leven gegrepen lotgevallen waarin het van kwaad tot erger gaat. In een tempo waardoor je je geen tel verveelt, Vlaminck valt nooit tegen, hij schrijft gewoon weer een geweldig boek.
Uit.