menu

Liefde, Als Dat Het Is - Marijke Schermer (2019)

mijn stem
3,33 (6)
6 stemmen

Nederlands
Psychologisch

240 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Een vrouw verlaat haar kinderen en een huwelijk van twintig jaar. Haar man stort zich op de zorg voor hun dochters. In hen woelen intussen eerste verliefdheden, en ontstaat tegelijk de menselijke neiging om zich te verbergen die maakt dat je een reservoir geheimen aanlegt in jezelf. Voor alle vier dringt de vraag zich op wie ze zijn, buiten het collectief waarin iedereen zijn positie had, buiten het gebeitelde verband van het gezin. Wat blijft er over van hoe het was en wat verandert voorgoed? Wat is vrijheid? Marijke Schermer toont de ontwikkelingen in deze vier mensen, maar ook in hun nieuwe geliefden: de vrouw die vrij wil zijn en de man die elke relatie als een experiment ziet. Ze laat het perspectief steeds mee verschuiven met de bewegingen van de karakters. 'Liefde, als dat het is' is een portret van een teloorgang, maar ook de schildering van een hoopvolle toekomst.

zoeken in:
avatar van Theunis
3,5
Het eerste hoofdstuk uit dit boek heeft de titel: Uit Het Gebeitelde Verband. David ligt met Sev op bed. Zijn echtgenoot is vertrokken, zijn huwelijk lijkt voorbij. Wat eens als liefde begonnen is lijkt opgeslokt te zijn door de benauwdheid van jarenlang een gezin te zijn. Het gebeitelde verband, jarenlang een veilige haven voor David, is verlaten. Onmiddellijk zit Marijke Schermer op de huid van haar personages. Het begin van dit boek is prachtig. Schermer heeft maar een paar woorden nodig om diep tot de personages en het gezinsleven door te dringen. De zoektocht naar wat een het betekent om een gezin te zijn, van binnen en van buiten, beschrijft ze op doortastende wijze.

“Zij weet hoezeer hij zich in zijn gezin verschanst had en dat had wat mensen met gezinnen wel vaker hebben: iets onschendbaars. Er is iets wat ze thuislaten, iets wat de confrontatie met de buitenwereld niet meer hoeft te zoeken en de omvang van dat iets niet aan een ander hoeft te toetsen.”

Je kunt in een gezin zo gemakkelijk verdwalen als ze de vrijheid van het individu beroofd. Zo vaak wordt een gezin uit liefde geboren. Schermer onderzoekt waar die liefde begint en eindigt. Hoeveel vrijheid verdraagt een gezin? Hoeveel liefde (als dat het is) kan een mens verdragen?

“Kan een gezin gelukkig zijn als de individuele leden van dat gezin dat niet zijn? Of andersom? Wat betekent het geluk van een gezin, aangenomen dat het meer is dan de omstandigheden zoals voorspoed en gezondheid waarin het zich bevindt? Is het niet eerder iets in het individu wat hem of haar geschikt maakt om het geluk in gezinsverband te vinden?”

Schermer neemt de lezer via haar hoofdpersonen mee naar een paar uitersten van de liefde. Terri, de moeder die vertrokken is en de liefde en lust buiten het gezin zoekt. David, de vader die voor het eerst schoorvoetend verder probeert te kijken en tederheid vindt. Krista, de puberdochter die voor het eerst verliefdheid voelt. Schrijven over liefde, ik geef het je te doen. Het is Schermer gelukt. Het ijzersterke begin biedt genoeg ruimte om net lang genoeg origineel te blijven, om een oeroud thema in het nu te plaatsen en daarin pas richting het einde van het boek enkele gebaande paden te bewandelen. Maar dan is dat al geen obstakel meer.

avatar van Lalage
3,5
De personen zijn levensecht, net als in Noodweer. Dat komt door alle dialogen en details. Bij de seks is het net niet te veel en het stoort me dat er regelmatig gevloekt wordt, maar van beschrijvingen van eten kan ik geen genoeg krijgen. De personen zijn echter niet sympathiek. Vaak hoop ik op een bepaalde afloop voor de hoofdpersonen van een boek, maar hier is dat niet zo.
Marijke Schermer weet de sfeer op diverse momenten treffend te beschrijven. Iedereen zal wel dingen herkennen in de verhalen van deze mensen en dat maakt het interessant.

Liefde, als dat het is – Marijke Schermer | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van handsome_devil
3,0
Ik kan niet zoveel met het onderwerp (ik zie zoveel van dit soort situaties om me heen, ik hoef er niet ook nog een boek over te lezen), maar de complexiteit van de hele situatie en alle ingewikkelde gevoelens die daarbij horen worden wel heel goed neergezet. Ook vond ik die helikopterview van de verteller heel fijn, hoe steeds naadloos van het ene naar het andere personage gesprongen wordt. Naar het einde toe begon het voor mij wel een beetje te slepen, maar over het geheel wel met interesse gelezen. Zit goed in elkaar, dit boek.

2,0
Zwaar overschat boekje. Oninteressante personages zonder diepgang.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:35 uur

geplaatst: vandaag om 03:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.