menu

Geheim Leven - Carla de Jong (2019)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman

352 pagina's
Eerste druk: Ambo/Anthos, Amsterdam (Nederland)

Wordt leed doorgegeven van generatie op generatie of is het mogelijk om met een schone lei te beginnen? Elza Kingma groeit op in het interbellum. Ondanks de crisis van de jaren dertig kent haar leven weinig zorgen, maar dat verandert met de komst van nieuwe buren. Van meet af aan koestert Elza een antipathie tegen de buurvrouw. Toch raken beide families steeds nauwer bevriend. Dan scheurt een reeks dramatische gebeurtenissen de gezinnen uiteen. Elza gaat haar eigen weg en zwijgt over haar traumatische geschiedenis, ook tegen haar kinderen. Als ze tegen de honderd loopt, klopt het verleden aan en kan zij er niet langer voor weglopen.

zoeken in:
avatar van Tiany
4,5
Wat een spannend en heerlijk verhaal. Dit boek stond reeds lang in mijn verlanglijstje, ik heb het te lang uitgesteld om het te lezen. Naar een waargebeurde familie drama, deels aangepast en fictie. Het bevat alles, je leest gebeurtenissen in het verleden, en het andere deel speelt zich af in het heden (2018) waar twee gezinnen, na vele jaren, weer samenkomen. Het verhaal start met het jonge leven van Catharina en haar vriendschap voor Dymphna waar abrupt een einde aankomt door de Spaanse Griep. Catharina kan dit verlies zeer moeilijk aan, haar ouders weten niet hoe haar te troosten en sturen Catharina naar haar tante en oom, die haar zeer goed opvangen. Het leven wordt er niet makkelijker op. Catharina huwt met Lambert en ze krijgen een dochter, Elza, 10 jaar later nog een zoon, Wander. Het verhaal draait vooral rond Elza, die voor haar leeftijd, en door omstandigheden, te snel volwassen wordt en nooit van haar jeugd heeft kunnen (willen) genieten. Op zekere dag krijgt het gezin buren, Tinus, zijn vrouw Imke, en hun zoon Reid, ze worden bevriend met deze familie, behalve Elza, zij heeft een hekel aan buurvrouw Imke en vertrouwd haar niet. Catharina wordt ziek en sterft. Er gebeuren nog rare dingen, welke ik hier niet ga vermelden, daarvoor moet met het boek zelf lezen. Elza verdwijnt boos uit het leven van haar vader, die met pijn in zijn hart, naar Amerika vertrekt en zijn zoontje Wander meeneemt. Vele jaren later ontdekt Wander brieven van zijn vader op zolder, vanaf dat moment wordt het verhaal extra spannend.
Dit boek is een aanrader, het boeit van de eerste tot het laatste pagina.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:28 uur

geplaatst: vandaag om 15:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.