Na het lezen van haar debuut
De consequenties was ik erg benieuwd naar dit tweede boek van Nina Weijers. Hier en daar had ik al gehoord en gelezen dat
Kamers, antikamers niet bepaald een toegankelijk boek was. En inderdaad, dat is het niet.
Kamers, antikamers is experimenteel, het is niet of nauwelijks narratief, het is postmodern, het is meta, het is verwarrend… en eigenlijk vond ik het vooral een beetje saai – zeker naar het einde toe.
De lezer krijgt verschillende impressies voorgeschoteld van verschillende mogelijke levens, allemaal alternatieven die naast elkaar bestaan. Tegelijkertijd lijkt de auteur overduidelijk een autofictioneel spelletje te spelen door continu te verwijzen naar haar eigen persoonlijke leven (en Maartje Wortel) en naar teksten van haarzelf (columns en zo).
Er is van alles gaande in dit boek, maar het liet me allemaal volledig koud. Ik kan experimenteel werk wel waarderen, maar ik wil toch wel vermaakt worden. Experiment is geen eindproduct: als het goed is, levert experiment iets op, en van dat resultaat verlang ik toch dat het mij op één of andere manier prikkelt. Ergens ben ik dan een beetje bang dat ik de verkeerde “beoordelingscriteria” loslaat op dit boek: het is immers experimenteel, misschien is het helemaal niet de bedoeling dat het mij iets doet, en ligt daarin het amusement? Ik vrees dan wel eens dat ik een bekrompen lezer ben die niet openstaat voor experiment, en ik raakte tijdens het lezen dan ook verwikkeld in een innerlijk conflict met mijn lezersgeweten:
“
Tsss. Je houdt alleen van experiment als het binnen jouw bekrompen denkraam past!”
“Sorry. Misschien heb je gelijk en ben ik niet de avontuurlijke lezer die ik zo graag zou willen zijn.”
“
Hahaha, die ben je duidelijk niet, nee!”
“Maar is het dan zo onredelijk van mij dat ik geprikkeld wil worden door een boek? Ik bedoel, je kunt toch van een experimenteel boek verlangen dat het … vermaakt?”
“
Vermáák? Een experimenteel boek dat vermaakt is geen écht experiment! Een écht experimenteel boek overschrijdt grenzen en vervreemdt de lezer! Een écht experimenteel boek is voor niemand echt leuk.”
“Dus eigenlijk moet ik, om een experimenteel boek te waarderen, het leuk vinden om níét vermaakt te worden?”
“
Geef het maar op, je zult het toch nooit begrijpen.”