menu

Rembrandts Plan: De Ware Geschiedenis van zijn Faillissement - Machiel Bosman (2019)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch

160 pagina's
Eerste druk: Athenaeum, Amsterdam (Nederland)

Rembrandt van Rijn had een onaangepast karakter en weinig oog voor anderen. Hij leefde op te grote voet en ging bedrieglijk failliet. En hij hield er een onstuimig liefdesleven op na, onder anderen met Geertje Dircx, die hij hardvochtig liet opsluiten in het spinhuis te Gouda. Toch? Nee. Dat zijn ‘alternatieve feiten’. Het is wat geleerden ervan hebben gemaakt in een soort fluisterspel: men praat elkaar na. Machiel Bosman loopt Rembrandts leven na in de latere, beeldbepalende jaren, met onder meer zijn faillissement. En hij doet aan fact checking: wat hebben de kenners geschreven, en hoe verhoudt zich dat tot de bronnen? Dan blijkt bijvoorbeeld dat er over Geertje Dircx bijzonder weinig met zekerheid te zeggen valt, en dat Rembrandts faillissement heel anders in elkaar steekt dan tot nu toe werd verondersteld – waarmee ook zijn karakter in een ander licht komt te staan. Bij het begin van het Rembrandtjaar 2019 stelt Machiel Bosman ons beeld van Rembrandt bij. En niet alleen dat, hij laat ook zien dat de geschiedschrijving er veel bij te winnen heeft wanneer zij terugkeert naar de bron.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,0
In het boek Rembrandts plan laat Machiel Bosman zien dat de schaarse feiten een andere beeld geven van Rembrandt. Hij focust zich hierbij met name op Rembrandt’s faillisement. Rembrandt’s plan leest als een betoog tegen de heersende mening. De felle toon en technische onderbouwing maken het geen makkelijk boek om te lezen. De gekozen opbouw helpt ook niet mee. In de inleiding legt Bosman de hele zaak al kort uit, om vervolgens in grofweg 50 pagina’s het hele verhaal uit de doeken te doen. Daarna volgen nog eens 100 pagina’s waarin hij ieder individueel argument verder onderbouwt. Als lezer krijg je dus drie keer hetzelfde verhaal uitgelegd, alleen steeds gedetailleerder.

Murw geslagen door de argumenten van Bosman beklijft vooral de boodschap: Kunnen we anno 2019 eigenlijk wel weten wat er in de 17e eeuw precies is gebeurd?

Volledige recensie: Was Rembrandts faillissement wel nodig? //Vensters - kunstvensters.com

Gast
geplaatst: vandaag om 13:07 uur

geplaatst: vandaag om 13:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.