menu

Cadáver Exquisito - Agustina Bazterrica (2017)

Alternatieve titel: Schitterend Lichaam

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Spaans
Sciencefiction / Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: Clarín-Alfaguara, Buenos Aires (Argentinië)

Marcos Tejo is manager van een grote vleesverwerkingsfabriek, ervaren en geroutineerd, maar ondertussen treurend om zijn overleden zoontje en het vertrek van zijn vrouw. Hij zorgt voor zijn zieke vader en staat bijna op voet van oorlog met zijn zus. De lichte kant van het leven gaat geruisloos aan hem voorbij. Maar de dag dat hij van een vleesleverancier een levend cadeau krijgt is het begin van een proces dat hem ertoe zal brengen alle regels met voeten te treden. Dierenvlees is door een virus ongeschikt geworden voor consumptie, en de maatschappij is inmiddels verdeeld in twee groepen, zij die eten en zij die gegeten worden.

zoeken in:
avatar van Pleun
Lalage schreef:
(quote)


Tja, de parallel met het slachten van dieren is natuurlijk overduidelijk en dan is het de vraag of je de waarheid onder ogen durft te zien. Gelukkig is het een boek en geen film. Het lijkt mij spannend.


Weet niet of het is toegestaan om iets te zeggen over een boek dat je niet hebt gelezen, maar ik heb zin om op je opmerking te reageren.

Zo vroeg ik me af wat je bedoelt met 'de waarheid onder ogen zien.' De waarheid dat hoe wij met dieren omgaan niet klopt? Daar heb ik zelf eigenlijk geen 'shockerend verhaal' voor nodig. Anderen misschien wel..geen idee.

Verder is er niks mis met een goed dystopisch verhaal, kan me alleen niet voorstellen dat mensen voor hun lol over kannibalisme gaan lezen. Ben wel benieuwd naar de motieven van de auteur, of ze alleen wil shockeren of ook een diepere boodschap heeft. Of ze bewust uit was op controverse, goed voor de verkoop, of niet.

Het lijkt me wel een geschikt boek om over te discussiëren. Vorig jaar las ik The Painted Bird van Jerzy Kozinski, een roman met behoorlijk veel geweld. Dat deed me toen weinig omdat ik het las als allegorie. Vind zelf dat The Painted Bird behoorlijk overschat wordt, kreeg een beetje het gevoel dat de auteur er gewoon plezier in had om sadistische voorvallen te beschrijven. Het was best goed geschreven, maar de meerwaarde van het vele perverse geweld zag ik niet.

Heb het gevoel dat Cadaver Ezquisito in hetzelfde straatje past, en dat ik niet veel in dat straatje heb te zoeken.

avatar van Lalage
4,0
Ik lees wel graag dystopische verhalen. Bovendien is schrijver Marijn Sikken er erg enthousiast over (zie Goodreads voor haar commentaar).

avatar van Pleun
Lalage schreef:
Ik lees wel graag dystopische verhalen. Bovendien is schrijver Marijn Sikken er erg enthousiast over (zie Goodreads voor haar commentaar).


Ok ga ik lezen.

Heb het gelezen en ook wat andere Nederlandse reviews. Ben niet overtuigd. Het verhaal is luguber.. ok, daar moet je van houden. Het verhaal gaat over 'wat het inhoudt om mens te zijn.' Dit klinkt hoogdravend, zegt mij niets. Wat het inhoudt om mens te zijn kan ik zonder deze auteur ook wel ontdekken vermoed ik. Het verhaal is goed geschreven..ok, dat geloof ik. En ze haalt The Truman Show erbij om aan te tonen dat dystopieën soms realiteit worden. Dat geloof ik graag, maar dat wij ooit met zijn allen kannibalen worden gaat er bij mij niet in.

Ik probeer mensen vaak te begrijpen maar misschien komt het wel neer op de dooddoener dat het een kwestie is van smaken die verschillen.

...stilte...
...maar het is wel dé oplossing.

avatar van Mug
3,0
Mug
Het boek valt meer te lezen als allegorie op hoe de mens omgaat met dieren. Choquerend, nou nee, tenzij je echt niets weet over de massa-vleesindustrie, de jacht en vivisectie.

Het boek is juist interessanter doordat het veel meer gaat over sociologie. Hoe reageert de mens in al haar facetten. Wat is de rol van politiek, religie en 'de massa'? En hoe belangrijk is je sociale status?

Ach, in feite is het een roman over rauw.... sorry rouwverwerking in een dystopisch sausje.

Schatplichtig aan een jaren 70 film die netjes in het verhaal wordt verwerkt overigens. Juist dat hoofdstuk zorgde er voor dat duidelijk is dat Bazterrica niet 'all the way' is gegaan. Een jongen wordt door een dier gebeten, maar wordt zelf door zijn vrienden gespaard (helaas). Ach, het zal mijn zieke geest wel zijn....?

avatar van Lalage
4,0
De Argentijnse Agustina Bazterrica beschrijft het slachtproces tot in detail, in korte, rake zinnen. In het begin lees ik maar een paar bladzijden per keer, omdat het zo heftig is. Maar na een kwart van het boek ben ik zo gegrepen dat ik de rest in één dag uitlees. Dit is ontzettend goed geschreven en uitgekiend.

Schitterend lichaam – Agustina Bazterrica | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 17:59 uur

geplaatst: vandaag om 17:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.