menu

Achter Slot en Grendel: Schrijvers in Nederlandse Gevangenschap 1700-1800 - André Hanou, Joop W. Koopmans, Pieter Spierenburg, Roel Bosch, Marleen de Vries, Herman Roodenburg, Pim van Oostrum, Michiel Wielema, Barbara Sierman, Ton Jongenelen, Anna de Haas, Peter Altena, Sjaak Joha, Jan de Vet, Pieter Breeman, Peet Theeuwen, A.G. van der Steur, Myriam Everard en Sofie Cerutti (2002)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Historisch / Biografie

255 pagina's
Eerste druk: Walburg Pers, Zutphen (Nederland)

Om wat voor redenen kon je in de achttiende eeuw achter tralies gezet worden? Dat is het onderwerp van ‘Achter Slot en Grendel’, de bundel die de ‘Stichting Jacob Campo Weyerman’ ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan in 2002 uitgaf. Deze bundel is gewijd aan Nederlandse en enkele buitenlandse schrijvers en schrijfsters die tussen 1700 en 1800 voor kortere of langere tijd achter slot en grendel gezet zijn. Schrijvers als Jacob Camp Weyerman, aan wiens tumultueuze vrije leven abrupt een einde kwam toen hij in 1738 werd gearresteerd en vervolgens wegens afpersing veroordeeld tot levenslang. Berooid stierf hij negen jaar later in het gevang. Sommigen van Weyermans lotgenoten werden opgesloten vanwege hun geschriften die godslasterlijk of opruiend werden geacht, anderen om meer 'alledaagse' redenen: wangedrag, moord, landverraad, flessentrekkerij of homoseksuele handelingen. Tezamen vormen zij een bont gezelschap: weekbladschrijvers, pamflettisten, dichters, romanschrijvers, journalisten, autobiografen en auteurs van radicaal-religieuze tractaten. Hun levensverhalen laten zien dat de kwalificatie 'pruikentijd' de historische werkelijkheid van de achttiende eeuw, als was het slechts een eeuw van gezapige zelfvoldaanheid, ernstig tekort doet.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Een paar schrijvers aan ‘Achter Slot en Grendel’ nemen twee hoofdstukken voor hun rekening, de meeste schrijvers dragen één hoofdstuk aan het boek bij. Het boek begint met vijf inleidende hoofdstukken over schrijvers en het gevangeniswezen in de achttiende eeuw. In het boek komen daarna de volgende doorgaans nogal onbekende schrijvers uit de achttiende eeuw naar voren:
Isabella de Moerloose;
Johanna Dorothea Lindenaer;
Hendrik Wyermars;
Jacob Campo Weyerman;
Johann Conrad Franz von Hatzfeld;
Jan Willem Claus van Laar;
Christiaan Schaef;
Jacob Baroen;
Franciscus Lievens Kersteman;
Bernardus Albertus Fabricius;
Jean-Henri Maubert de Gouvest;
Vincenzio Maria Gaudio;
Johannes Bartholomeus Ferdinandus van Goch;
Dirk Kuipers;.
Johannes Nicolaas Esgers;
Jacob Eduard de Witte;
Johan Christiaan Hespe;
Pieter Boddaert jr;
Lieve van Ollefen en
Catharina Heybeek.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:52 uur

geplaatst: vandaag om 09:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.