menu

Over de Muur van Trump: Reis door het Mexicaans-Amerikaanse Grensland - Merijn de Waal (2019)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Reis / Sociaal

336 pagina's
Eerste druk: Het Spectrum, Amsterdam (Nederland)

Het was de meest tastbare belofte waarmee hij in het Witte Huis belandde: als president zou Donald Trump een muur bouwen langs de volledige zuidgrens met Mexico. Maar twee jaar na zijn verrassende verkiezingswinst staat de muur er nog niet. En ook tijdens Trumps even grillige als ondoorgrondelijke presidentschap blijven de beide buurlanden nauw met elkaar verknoopt. Wat speelt er allemaal in dit unieke grensland? Merijn de Waal schrijft als buitenlandredacteur van NRC Handelsblad over zowel de VS als Latijns-Amerika. Voor dit boek reisde hij de afgelopen twee jaar uitvoerig langs de grens. Hij trok op met migranten en ging op patrouille met agenten van de Border Patrol. Hij interviewde een huurmoordenaar in Mexico, een drugshandelaar in de VS en Trump-aanhangers die het narcogeweld juist vrezen. En Merijn ondervond hoe beide landen via handel, cultuur en geschiedenis sterker met elkaar verbonden zijn dan ze vaak zelf beseffen.

zoeken in:

avatar van mjk87
3,0
Het boek mist focus. Sowieso is er niet echt een rode draad, of dat een bepaalde route gevolgd wordt. Maar dat is het ergste niet. Het is vooral dat De Waal heel veel wil vertellen. Ik denk dat De Waal met de beste bedoelingen is begonnen aan een reis langs de muur om er een boek over te schrijven, maar nogal wat andere interessante informatie kreeg en dat ook maar opnam. Het boek begint nog rond de muur maar halverwege gaat er een heel hoofdstuk over Mexicaans voedsel, nog wel erg leuk om te lezen, en vervolgens vooral over de drugsoorlog in Mexico en de relatie met de V.S. en de muur hangt er maar een beetje bij. Als aan het eind eenzelfde hoofdstuk komt, over avocado's in plaats van cocaïne, begint De Waal zichzelf wel te herhalen. Iets dat vaker voorkwam, maar hier begon het te vervelen. Het is verder allemaal niet oninteressant, maar een strakker boek en meer de relatie tussen de buurlanden leggen, ook historisch, had het boek echt beter gemaakt. De Waal doet dat wel op momenten en dat zijn ook de beste stukken, maar te weinig gezien de dikte. En die hoofdstukken over de drugsoorlogen zelf in dit boek lezen eerder als uitgebreid Wikipedia-lemma, best aardig maar alleen als ik er zin in heb. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:16 uur

geplaatst: vandaag om 02:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.