menu

Mountbatten's Samurai: Imperial Japanese Army and Navy Forces under British Control in Southeast Asia, 1945-1948 - Stephen B. Connor (2015)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Historisch / Oorlog

320 pagina's
Eerste druk: Seventh Citadel, Warrington (Verenigd Koninkrijk)

Zes weken na de Japanse overgave in augustus 1945 vochten Britse en Japanse troepen zij-aan-zij tegen nationalistische revolutionairen in ‘vredesoperaties’ in Indonesië en Vietnam. Op Java juichten Nederlandse burgers terwijl hun voormalige gevangenenbewaarders, leden van de beruchte kenpeitai, hen redden van wat een gewisse dood leek door toedoen van gewapende bendes. In november 1945 werd een Japanse legerofficier voorgedragen voor een Brits ‘Distinguished Service Order’ (DSO) voor dienstverlening aan het Zuid-Oost Azië Commando nadat zijn troepen hadden geholpen de orde te herstellen en duizenden burgerlevens hadden gered. In augustus 1945 accepteerde Groot-Brittannië de verantwoordelijk voor de zorg en repatriëring van meer dan 750.000 Japanse militairen in Zuidoost-Azië. Door gebrek aan mankracht en middelen in Birma en Maleisië en met de Franse en de Nederlandse bondgenoten verwikkeld in revolutie in hun koloniale gebieden als Indo-China (FIC) en het Nederlandse Oost-Indië (NEI) vond Groot-Brittannië het raadzaam de Japanners – aan wie de status van krijgsgevangene (PoW) was onthouden – onder druk te zetten mee te werken aan militaire operaties ter ondersteuning van Europese koloniale belangen en daarbij de verplichting tot repatriëring te negeren door bewust meer dan 100.000 van hen achter te houden als onbetaalde arbeidskrachten. ‘Mountbatten’s Samurai’ onthult een Groot-Brittannië dat worstelt om de status van grootmacht hoog te houden en de daarbij behorende verplichtingen zonder het budget van een grootmacht of het vermogen in Zuidoost-Azië tegenover de sterke kritiek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, het bezettingshoofdkwartier in Tokio van generaal Douglas MacArthur, het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRK), de Japanse regering en zelfs het Vaticaan.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:19 uur

geplaatst: vandaag om 02:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.