menu

The Future Is Asian: Commerce, Conflict and Culture in the 21st Century - Parag Khanna (2019)

Alternatieve titels: Aziƫ Is de Toekomst: Handel, Cultuur en Conflict in de 21e Eeuw | The Future Is Asian: Global Order in the Twenty-first Century

mijn stem
1,00 (1)
1 stem

Engels
Historisch

448 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

Azië is waar de toekomst begint. Of de maatstaf nu demografie, geografie of economie is. Azië is het heden – en zonder twijfel de toekomst. 'Azië is de toekomst' geldt als een waarschuwing voor het gemankeerde beeld dat de westerse wereld heeft van het moderne Azië. Azië bevindt zich in een nieuwe periode van groei, India en Zuidoost-Azië streven China voorbij, territoriale geschillen zijn aan de kant geschoven ten behoeve van integratie, en infrastructurele investeringen leggen de fundering voor toekomstige vooruitgang. Het is tijd om aan al deze misvattingen een einde te maken, aldus Khanna. In Azië is de toekomst keert hij de mega-regio binnenstebuiten en schetst hij een gedetailleerd en accuraat beeld van de manier waarop het Azië van de eenentwintigste eeuw samenkomt en tegelijkertijd de wereld opnieuw vormgeeft.

zoeken in:
avatar van mjk87
1,0
Wat is Azië? In het begin spreekt Khanna over Azië, logisch ook gezien de titel, maar hij ziet dat als één geheel. Zelfs inclusief Australië. Terwijl voor de gemiddelde mens Japan en China toch echt anders is dan Turkije, Qatar of India. Waarom dit dan toch als één geheel gezien moet worden, ondanks al die verschillende culturen en geschiedenissen, dat wordt nergens duidelijk. Zo mist dit boek al een stukje bestaansrecht, want wat wil je nu zeggen?

Khanna beschrijft dus een gebied van 5 miljard mensen als een soort geheel dat tot enkele eeuwen terug altijd veruit het grootste BBP had in de wereld. Als je dan leest dat Azië steeds belangrijker wordt in de toekomst denk je vooral: no shit Sherlock. Dit is gewoon terug naar een normale situatie. Maar wat dit betekent voor de rest van de wereld, voor de toekomst van de rol van Europe, de VS, de 'westerse waarden'… Daar gaat Khanna nergens diep op in. Hij stipt die puntjes aan, en gaat verder.

En soms zit hij er gewoonweg naast. In een hoofdstuk over emigratie noemt hij ook de problemen in Nederland en Frankrijk en de weerzin tegen immigranten uit Azië. Maar ik geloof toch echt dat er weerzin is tegen moslims, die deels uit Azië komen (Turken) maar vooral - zeker in Frankrijk- uit Noord-Afrika. Tegen Vietnamezen, Chinezen en Indonesiërs is volgens mij weinig verzet. Zo'n opmerking is typerend voor hetgeen Khanna wil zeggen maar eigenlijk niet zegt.

Dit boek mist dus een beetje zeggingskracht. Maar daarnaast is dit gewoon inhoudelijk heel matig. Het is haast een omgekeerd boek. Khanna beschrijft honderden voorbeelden van de groeit van Azië, en van daaruit komt iets van een rode draad. Maar met 1/3 van die voorbeelden was de boodschap ook wel over gekomen. Je leest dit boek als één lange samenvatting waarin de details an sich niet belangrijk zijn. Ik had liever een goed verteld verhaal met van daaruit enkele voorbeelden. Nu is het vooral een rommelig geheel waarin Khanna zich echt te veel in details verliest. Zo is er één hoofdstuk over de toekomst van democratie en de rol van ICT, om vervolgens eerst pagina's over allerlei start-ups te schrijven. Tja. Prima om dat te beschrijven, maar dan in een ander hoofdstuk.

Op enkele momenten wordt het boeiend, maar Khanna gaat vervolgens niet verder. Een goed voorbeeld is Australië en hoe dat land heel afhankelijk is van vooral Oost-Azië, veel meer dan van verwante gebieden als Europa en de V.S. Khanna houdt het bij een bladzijde of 3 en gaat weer verder met nietszeggende details. Dan rest mij niets anders dan 1,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:49 uur

geplaatst: vandaag om 14:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.