menu

Groter Denken, Kleiner Doen: Een Oproep - Herman Tjeenk Willink (2018)

Alternatieve titel: Kan de Overheid Crises Aan? Waarom Het Belangrijk Is om Groter te Denken en Kleiner te Doen

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Waargebeurd / Sociaal

120 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Het gaat goed met Nederland. De economie groeit, de werkloosheid daalt, de financiën lijken op orde. Gaat het (dus) ook goed met onze democratische rechtsstaat? Bij Herman Tjeenk Willink, voormalig voorzitter van de Eerste Kamer en oud-vicepresident van de Raad van State, rijst steeds vaker de angstige vraag: hoe stevig zijn onze instituties als het er echt om gaat spannen? Hoe ‘Heldhaftig, Vastberaden en Barmhartig’ zijn wij, burgers, als medeburgers buiten de maatschappelijke orde worden verklaard? Wat blijft er van de democratische rechtsstaat over als feiten en waarden het afleggen tegen beelden en sentimenten? In de afgelopen veertig jaar heeft Herman Tjeenk Willink zich in al zijn functies ontpopt als een onvermoeibaar verdediger van de democratische rechtsstaat en geharnast tegenstander van de overheid als bedrijf. De ontwikkelingen van de laatste jaren en zijn vele gesprekken, vooral met professionals op de werkvloer, rechters en betrokken burgers, hebben hem ertoe verleid zijn gedachten opnieuw tegen het licht te houden.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Op 1 september 2021 verscheen bij Prometheus de herziene en uitgebreide heruitgave van 183 pagina's van dit boek. Daarin aandacht voor de coronacrisis en de kabinetsformatie.

De titel van die nieuwe versie is: 'Kan de overheid crises aan? Waarom het belangrijk is om groter te denken en kleiner te doen'.

Over dit boek uit 2018 en de opvolger uit 2021 schrijft Prometheus:
Het [boek uit 2018] was een oproep om ongemakkelijke feiten onder ogen te zien en positie te kiezen; om het debat aan te gaan en zelf grenzen te trekken.
De gevolgen van de coronacrisis maken die oproep nog urgenter. Als door een vergrootglas worden de zwakke plekken in het functioneren van de overheid scherper zichtbaar. Tegelijkertijd moet die overheid aan nieuwe eisen voldoen. Het coronavirus moet worden bestreden. De economie moet overeind worden gehouden. De sociale gevolgen moeten worden opgevangen.

avatar van mjk87
3,0
Boeiend relaas, vooral als het gaat om de constateringen waar het mis gaat (daar heeft Tjeenk Willink een goed oog voor en weet dat helder te verwoorden) maar het is ook nogal droog opgeschreven en oplossingen blijven wat hangen. Zo ziet Tjeenk Willink heel mooi hoe het liberale burgerschap de laatste jaren steeds belangrijker is geworden in plaats van het republikeinse burgerschap (dat vooral erop ziet dat je een onderdeel van het geheel bent, dus niet op de staatsvorm, eerder de Citoyen), wat daarvan de consequentie is en dat men dus weer terug moet naar die Citoyen. En vervolgens: dat is aan het debat verder. Terwijl ik nu wel benieuwd ben naar zijn visie daarop. Naar zijn ideeën. Verder zegt hij ook mooi dat we in Nederland niet echt een debatcultuur kennen, maar meer een overlegcultuur en dat we meer publiek debat moeten hebben. Maar als oplossing komt hij met wat oppervlakkige open deuren. En hij gaat niet in op de vraag of die consequenties van de overlegcultuur ook spelen in landen met een debatcultuur (ik denk van wel eigenlijk). Dus ook hier: boeiend maar halfslachtig. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:45 uur

geplaatst: vandaag om 11:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.