menu

Empire of the Summer Moon. Quanah Parker and the Rise and Fall of the Comanches, the Most Powerful Indian Tribe in American History - S.C. Gwynne (2010)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Historisch

371 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Een verbluffend levendig historisch verslag van de veertig jaar durende strijd tussen de Comanche-indianen en blanke kolonisten voor de controle over het Amerikaanse Westen, geconcentreerd op Quanah, de grootste leider van de Comanche aller tijden. 'Empire of the Summer Moon' verteld twee verhalen. Het eerste is de opkomst en ondergang van de Comanches, het machtigste indiaanse volk uit de Amerikaanse geschiedenis. Het tweede is de sage van de pioniersvrouw Cynthia Ann Parker en haar halfbloedzoon Quanah, die de laatste en grootste leider van de Comanche werd. Feitelijk was het legendarische vechtvermogen van de Comanche dat bepaalde hoe en wanneer het Amerikaanse Westen zich opende. Comanche-jongens werden vanaf zes-jarige leeftijd opgeleid tot volleerde ruiters; volwassen Comanche strijders werden beschouwd als de beste ruiters die er waren. Ze waren zo meesterlijk in oorlog en zo bekwaam met hun pijlen en lansen dat ze het noordelijke opdringen van koloniaal Spanje vanuit Mexico stopten evenals de Franse expansie westwaarts vanuit Louisiana. Blanke kolonisten die vanuit de oostelijke Verenigde Staten in Texas aankwamen, waren verrast toen ze ontdekten dat de grens werd teruggeduwd door Comanches die ontsteld waren door de invasie van hun stamland. Tegen deze achtergrond presenteert Gwynne het meeslepende drama van Cynthia Ann Parker, een negenjarig meisje dat in 1836 door Comanches werd ontvoerd. Ze leerde haar ontvoerders lief te hebbenen werd berucht als de "witte squaw" die weigerde terug te keren tot haar tragische gevangenname door Texas Rangers in 1860. Beroemder was nog steeds haar zoon Quanah, een krijger die nooit verslagen werd en wiens guerrillaoorlogsvoering in de Texas Panhandle hem tot een legende maakten.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:16 uur

geplaatst: vandaag om 13:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.