menu

Empire of the Summer Moon. Quanah Parker and the Rise and Fall of the Comanches, the Most Powerful Indian Tribe in American History - S.C. Gwynne (2010)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Engels
Historisch

371 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Een verbluffend levendig historisch verslag van de veertig jaar durende strijd tussen de Comanche-indianen en blanke kolonisten voor de controle over het Amerikaanse Westen, geconcentreerd op Quanah, de grootste leider van de Comanche aller tijden. 'Empire of the Summer Moon' verteld twee verhalen. Het eerste is de opkomst en ondergang van de Comanches, het machtigste indiaanse volk uit de Amerikaanse geschiedenis. Het tweede is de sage van de pioniersvrouw Cynthia Ann Parker en haar halfbloedzoon Quanah, die de laatste en grootste leider van de Comanche werd. Feitelijk was het legendarische vechtvermogen van de Comanche dat bepaalde hoe en wanneer het Amerikaanse Westen zich opende. Comanche-jongens werden vanaf zes-jarige leeftijd opgeleid tot volleerde ruiters; volwassen Comanche strijders werden beschouwd als de beste ruiters die er waren. Ze waren zo meesterlijk in oorlog en zo bekwaam met hun pijlen en lansen dat ze het noordelijke opdringen van koloniaal Spanje vanuit Mexico stopten evenals de Franse expansie westwaarts vanuit Louisiana. Blanke kolonisten die vanuit de oostelijke Verenigde Staten in Texas aankwamen, waren verrast toen ze ontdekten dat de grens werd teruggeduwd door Comanches die ontsteld waren door de invasie van hun stamland. Tegen deze achtergrond presenteert Gwynne het meeslepende drama van Cynthia Ann Parker, een negenjarig meisje dat in 1836 door Comanches werd ontvoerd. Ze leerde haar ontvoerders lief te hebbenen werd berucht als de "witte squaw" die weigerde terug te keren tot haar tragische gevangenname door Texas Rangers in 1860. Beroemder was nog steeds haar zoon Quanah, een krijger die nooit verslagen werd en wiens guerrillaoorlogsvoering in de Texas Panhandle hem tot een legende maakten.

zoeken in:
avatar van LuukRamaker
4,0
Heldere en soms mooi contrasterende geschiedschrijving over ongemak en ellende ten gevolge van een hoop onbegrip en onwetendheid en het wonderlijke van schaarse integratie binnen een wereld waarin animositeit de norm is. Waar Quanah Parker verkozen is tot de centrale figuur gaat minstens zoveel aandacht uit naar zijn moeder Cynthia Ann Parker, wier ontvoeringsverhaal allesbehalve onderbelicht blijft. Er wordt een duidelijk beeld geschetst van de wijze waarop ze uiteindelijk van invloed is geweest op het verloop van de nadagen van verschillende samenzwerende Comanche-stammen, zij het met name door een vooraanstaande krijger te trouwen en een waardige opvolger te verwekken. Hoewel het onbegonnen werk waaraan haar oudste zoon Quanah vervolgens als natuurlijke leider begon, zodra hij zijn volwassenheid als het ware had afgedwongen, ondankbaar was, en het wachtende noodlot onomkeerbaar, wordt na de langzaam definitief wordende tenondergang duidelijk hoe voorbeeldig bedachtzaam en zeldzaam onwraakzuchtig hij een leven weet op te bouwen binnen de soms nogal complexe wereld van de aanvankelijke vijand. En dat op eenzelfde respectabele manier als zijn moeder, die in haar jeugd een soortgelijke metamorfose in de andere richting had ondergaan. Het boek is daarmee geen gezapige opsomming van droge feiten, maar een levendige vertelling die de historische gebeurtenissen dichtbij weet te brengen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:59 uur

geplaatst: vandaag om 17:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.