menu

I Am Charlotte Simmons - Tom Wolfe (2004)

Alternatieve titel: Ik Ben Charlotte Simmons

mijn stem
3,42 (13)
13 stemmen

Engels
Sociaal

688 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus and Giroux, New York (Verenigde Staten)

Charlotte Simmons, een beschermd opgevoed meisje uit een klein dorpje in North Carolina, krijgt een studiebeurs om naar Dupont University te gaan. De rijke traditie van deze elitaire universiteit maakt grote indruk op de mooie Charlotte. Tot haar groeiende ongenoegen lijken haar medestudenten meer geïnteresseerd in sport, seks en drank.

zoeken in:
Dennis
Vooraleer mensen dit boek gaan lezen, wil ik hen afraden een ingenieus verhaal te verwachten. Ik ben Charlotte Simmons is een psychologische roman en moet het derhalve van de personages hebben. De belangrijkste figuur is uiteraard Charlotte Simmons; verder spelen de zelfverklaarde intellectueel Adam Gellin, corpsbal Hoyt Thorpe en basketballer 'Jojo' Johansson vrij grote rollen in het verhaal. Verder wordt er hier en daar tekst gewijd aan kamergenote en typische barbie Beverly. De belangrijkste personages zijn inderdaad nogal karikaturaal, maar dat wordt enigszins gecompenseerd doordat ze niet onuitgediept blijven.

Volgens psychotherapeute Annette Heffels zijn pubers zeer egocentrisch; daar ga ik mee akkoord, afgaande op Charlotte Simmons. Charlotte's hart is sterker dan haar hersenen en helaas maakt het hart verre van altijd de juiste keuzen; dat terwijl Charlotte zich - ironisch genoeg - verdiept in de neurowetenschap.

Ik was eerst geneigd het avontuur van Charlotte als een decadentie te omschrijven, maar daarvoor zijn Charlotte's emotionele uitbarstingen bij tijd en wijle te buitensporig; dit zou evenwel ook te wijten kunnen zijn aan mijn eigen apathie.

Niettemin ben ik gecharmeerd van de uiterst gedetailleerde manier waarop het Amerikaanse universiteitsleven is beschreven; dientengevolge zijn die vier sterren gerechtvaardigd.

avatar van prikadel
2,0
Ik had andere verwachtingen van het boek. Ik kwam niet in het verhaal, en heb er met moeite doorheen gelezen. Gelukkig heb ik het boek nu uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:21 uur

geplaatst: vandaag om 09:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.