menu

Nachgelassene Fragmente 7: Nachlaß 1869 bis 1874 - Friedrich Nietzsche, Giorgio Colli en Mazzino Montinari (1996)

Alternatieve titels: Nagelaten Fragmenten Deel 1: Herfst 1869-Eind 1874 | Nachgelassene Fragmente: Herbst 1869 bis Ende 1874

mijn stem
geen stemmen

Duits
Ideeƫnliteratuur

840 pagina's
Eerste druk: De Gruyter, Berlijn (Duitsland)

Nietzsche komt op 19 april 1869 in Bazel aan om er als 24-jarige hoogleraar in de klassieke filologie colleges te geven. Zijn eerste aantekeningen uit de herfst van dat jaar gaan veelbetekenend genoeg over ontstaan en aard van de opera in relatie tot de Griekse tragedie en ze vormen de opening van Nietzsches 'Nagelaten fragmenten 1869- 1874.' Daarmee hebben we een rode draad uit het veelkleurige stramien in handen dat hier wordt uitgetekend. Voeg eraan toe dat een jaar eerder, oktober 1868, Nietzsche voor het eerst Richard Wagner had ontmoet en dat hij op 21 januari 1869 diep onder de indruk raakte van Wagners 'Meistersinger,' en die rode draad krijgt vele vertakkingen. Nietzsches bespiegelingen over de verhouding tussen taal, muziek en drama spitsten zich aan de hand van 'Wagners opera's toe op de vraag naar de mogelijkheid van een wedergeboorte van de Griekse tragedie in de Duitse taal en muziek. De mogelijkheid van die wedergeboorte is ''als in steen'' vastgelegd, zoals Nietzsche het noemde, in 'De geboorte van de tragedie.' Dat boek verschijnt in januari 1872 en opent met een 'voorwoord aan Richard Wagner'. De nagelaten fragmenten bevatten een veel uitvoeriger versie van dat voorwoord en tal van verhelderende inzichten over de manier waarop Nietzsche het antieke Griekenland in het moderne Duitsland gespiegeld ziet. Het behoort tot de bijzondere conjunctuur van deze fase van Nietzsches denken (waarin ook vier 'Oneigentijdse beschouwingen' ontstaan) dat hij de Duitse cultuur, zo ze al bestaat, verlamd ziet door een teveel aan positivistische wetenschap en vastgelopen Verlichting en een tekort aan mythe. De huidige mens, die het zonder mythen moet stellen, is een ontwortelde: hij zoekt een foutief houvast in bezit, techniek en wetenschap en in de oneigenlijke troost die - zoals de tweede 'Oneigentijdse' het zo dwingend laat zien - geschiedenis en geschiedwetenschap bieden.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Zin geven aan de chaos in Nietzsches hoofd - Trouw
Aardige recensie van Nietzsche vertaler en expert Hans Driessen (overleden 6 september 2017) over de Nagelaten Fragmenten vertalingen van uitgeverij Sun, waarbij onderstaand citaat wel bondig de waarde van deze werken duidt.

"Hoe dit ook zij, interessant zijn [de vertalingen] eigenlijk alleen voor de Nietzsche-filologen die zich op grond van de notities een beeld kunnen vormen van hoe Nietzsches gepubliceerde werken genetisch tot stand zijn gekomen -maar zij zullen niet op de Nederlandse vertaling zitten te wachten. De gewone in filosofie geïnteresseerde lezer doet er beter aan het sprankelende 'Menselijk al te menselijk', het tegendraadse 'De vrolijke wetenschap', het vileine 'Voorbij goed en kwaad', of het poëtisch bevlogen 'Aldus sprak Zarathoestra' te lezen dan zich door ruwe aantekeningen, uittreksels van gelezen boeken, vastgelopen aanzetten en inhoudsopgaven van al dan niet geschreven werken te worstelen."

Het is dus een wijze beslissing van uitgever en vertalers geweest de Nederlandse editie te beginnen met de laatste twee delen. Het zou een misschien nog wijzere beslissing zijn om het daarbij te laten."

Gast
geplaatst: vandaag om 12:13 uur

geplaatst: vandaag om 12:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.