menu

Pari - Anton Tsjechov (1889)

Alternatieve titels: De Weddenschap | Пари

mijn stem
4,00 (9)
9 stemmen

Russisch
Sociaal / Humoristisch

8 pagina's
Eerste druk: Novoje Vremja (periodiek), Sint-Petersburg (Rusland)

Een oude bankier raakt op een avond met een jonge jurist in discussie over de moraliteit van de doodstraf. Als ter sprake komt of levenslange opsluiting niet een soort verlengd doodsvonnis is, ontstaat er een weddenschap. De jonge jurist zegt dat hij 15 jaar opsluiting makkelijk zou overleven. De oude bankier gelooft dit niet en biedt twee miljoen roebel.

zoeken in:
Dardan
Het is beter om op een bepaalde manier te leven, dan helemaal niet te leven.

Af en toe kom je werken tegen waarvan de plotomschrijving zo intrigerend is dat je er meteen aan wilt beginnen. Er was eens een weddenschap - erna leefden ze nog lang en (on)gelukkig? Een vertelling met nihilistische trekjes die het leven relativeert - bij momenten dagdroom je er wel eens van - ergens alleen met je boeken, muziek en wijn zonder dat je al die sociale schijn moet volhouden.

De hoofdfiguur heeft de hoogste eerbied voor het leven, maar verafschuwt alles rondom hem heen. Die paradox van het leven wordt hier kort, maar bijzonder krachtig uiteengezet.

avatar van manonvandebron
5,0
Op acht bladzijden tijd behandelt Tsjechov een periode van vijftien jaar en meerdere diepzinnige ideeën.

De centrale vraag is of een mens in langdurige afzondering een zinvol leven kan leiden. De jurist wordt kluizenaar en asceet. In vrijwillige quarantaine raakt hij onthecht van materiële rijkdom. Interessant is de opsomming van de boeken die hij kiest. Door te lezen kan hij avonturen beleven in z'n hoofd. De bankier daarentegen leeft in duisternis, verknocht aan aards bezit. Door een verandering van fortuin heeft die twee miljoen opeens een grotere relatieve waarde.

Het einde is gedeeltelijk open, want we komen niet te weten wat er later van de kluizenaar geworden is. Misschien is hij geëindigd als een oude wijze op de top van een berg, zich voedend met bessen en gemzenmelk. Ik geloof dat een mens toch een minimum aan comfort nodig heeft, maar het is waar dat spirituele rijkdom belangrijker is dan een dikke aandelenportefeuille.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:25 uur

geplaatst: vandaag om 10:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.