menu

Charlie and the Chocolate Factory - Roald Dahl (1964)

Alternatieve titel: Sjakie en de Chocoladefabriek

mijn stem
3,90 (363)
363 stemmen

Engels
Jeugdboek
Avontuur

192 pagina's
Eerste druk: Allen and Unwin, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Sjakie is een arm jongetje. Hij woont met zijn opa, oma en moeder in een klein huisje in dezelfde stad als de beroemde chocoladefabriek van Willy Wonka. De fabriek is zeer mysterieus, er werken namelijk geen mensen en niemand is er de laatste jaren binnengeweest. Op een dag wordt een wedstrijd uitgeschreven. In vijf van de chocoladerepen van Wonka bevindt zich een Gouden Toegangskaart. De kinderen die deze wikkel vinden, mogen de fabriek bezoeken. Sjakie wil graag naar binnen, maar zijn ouders zijn erg arm en kunnen zich geen chocolade permitteren, afgezien van een reep voor Sjakie's verjaardag. Toch vindt Sjakie de Gouden Toegangskaart en mag een bezoek brengen aan de fabriek, samen met vier andere kinderen.

zoeken in:
CAPIpsv
geef hem een 3***

heb hem vroeger eens gelezen, maar kan er niet meer alles van herrineren.

lezert
Dit boek kreeg ik op mijn zevende of achtste van Sinterklaas.
Sindsdien altijd één van mijn favoriete jeugdboek gebleven. Schitterend hoe Dahl precies de juiste balans tussen grappen en spanning weet te creëren.
Ook het vervolg (in het Nederlands) Sjakie en de Grote Glazen Lift (met die Monsterlijke Drochten en Minland) was erg leuk.

miepke
'vroeger' vond ik dit een geweldig boek, ik ben sowieso fan van Roald Dahl
leuker dan de films, je kon je er zelf vanalles bij bedenken, wat ik toen ook uiteraard deed
Echt tijdloos, dit boek
4*

4,0
Jeugdsentiment..

4,0
Een van mijn favoriete jeugdboeken.
Dit boek is niet alleen reuze spannend en soms ontroerend, het is ook nog eens ontzettend grappig en geschreven met een hoop dwaze fantasie.

4,0* - zou elk kind gelezen moeten hebben.

4,5
Gewoon geweldig.
4,5*

avatar van JohnWilliams
4,5
Geweldig boek, beste boek van Dahl NA Matilda.

5,0
Als kind vaak voorgelezen gekregen, daarna telkens weer herlezen en ook nu nog blijft het een geweldig mooi boek.

avatar van CharlesDickens
3,5
Geweldig boek!
5*

avatar van JohnWilliams
4,5
CharlesDickens schreef:
Geweldig boek!
5*


Blijft een boek dat altijd bekend zal blijven met zijn vele verfilmingen al.

Boekenlezer
Meesterlijk in een woord Roald Dahl wekt dit boek tot leven en vooral Kinderen zullen dit helemaal Geweldig vinden omdat het gewoon allemaal flauwekul is wat je bent aan het Lezen en dat is juist de bedoeling van dit meesterwerk.

4.5*

kippenvel
Wat een goed boek meesterwerk 5,0 (wel raar in de film is willie een vrouw willie is tog een mannennaam en (hier dan) op de kaft lijkt het een man)

avatar van JohnWilliams
4,5
Het is toch Johnny Depp? Dat is toch een man? Dus wat bedoel je met een vrouw...

avatar van Dexter
4,5
Hij lijkt inderdaad een beetje vrouwelijk in die film.

avatar van AGE-411
Dit boek is me steeds bij gebleven. Volgens mij bestaat er geen beter kinderboek.

In die tijd kon nog alles: hoe onrealistische hoe beter, zonder te overdrijven. Meestal gaan die 2 hand in hand, maar Roald Dahl weet steeds het evenwicht tussen die 2 te vinden. (Andere schrijver die dat kan is JK Rowling, daarom dat die boeken zoveel succes hebben)
Het is een gave...

(Stem volgt later)

avatar van Dexter
4,5
Allebei zeer overtuigende vertellers, maar onvergelijkbaar. Dahl vertelt alles op een ongelooflijke manier, vaak erg absurd, terwijl Rowling juist een bovennatuulijk iets als iets normaals weet te beschrijven.
Kinderen houden van Dahl omdat hij realistische situaties (het begin lijkt bijna een Dickens-verhaal) fantastisch weet te maken, en kinderen houden van Harry Potter omdat daar iets fantastisch erg normaal en geloofwaardig lijkt (kostschool-/liefdesverhaal).

Spijtoptant
Als ik je goed begrijp, Dexter, wil je zeggen:

Dahl maakt het gewone bijzonder, en Rowling maakt het bijzondere gewoon ?

avatar van Dexter
4,5
Precies

avatar van Nicolage Rico
4,0
Op zich ben ik het wel met Dexter eens, hoewel Dahl niet altijd uitgaat van iets gewoons...

avatar van 7thStreet
Is heel lang geleden dat ik het heb gelezen maar toen was het mijn favoriet. Het is zo leuk.

En ik geef dexter gelijk.

avatar van tommykonijn
5,0
kippenvel schreef:
Wat een goed boek meesterwerk 5,0 (wel raar in de film is willie een vrouw willie is tog een mannennaam en (hier dan) op de kaft lijkt het een man)


Haha, Willy Wonka is ook een man in de film hoor, inderdaad zoals iemand al zei gespeeld door Johnny Depp , je hebt wel gelijk Marvin, hij lijkt best op een vrouw qua uiterlijk in de film.

avatar van tommykonijn
5,0
Ik vond het een geweldig boek, ik heb eerst Sjakie en de grote glazen lift gelezen omdat dat het enige boek van Sjakie was dat ze in de bibliotheek hadden maar uiteindelijk hadden ze deze dan, en ik heb hem in 1 en een halve dag uitgelezen en ik heb genoten ervan, Roald Dahl is nou echt wat ik noem een meesterschrijver een van mijn favorieten, het verhaal is geweldig en heel leuk, humor en ook leuke rijmpjes. Ik ga nu Matilda lezen.

5,0*

avatar van GVR
4,0
GVR
Leuk verhaal, ik ken het voor het eerst van die oude verfilming uit de jaren zeventig. Geweldig vond ik het. Wederom geniale invallen en ingredienten die kinderen aanspreken. Het boek met de tekeningen van Quentin Blake zijn weer prachtig. Roald en Quentin zijn een duo die precies voor elkaar bestemd leken te zijn.
Het vervolg op dit boek vond ik wat minder. Maar deze mag er zijn.

avatar van AmazingPP
4,5
Geweldig boek, waar ik bij het lezen ervan constant liep te watertanden. Dahl doet waar hij goed in is: een grappig, meeslepend verhaal met hier en daar scherpe randjes. Erg goed geschreven; ik was gewoon helemaal blij voor Sjakie!! Dahl is één van de allerbeste schrijvers van alle tijden naar mijn inziens, alhoewel Rowling toch ook dicht in de buurt komt. 4,5 *

avatar van Bassievrucht
4,5
Geniaal boek. Ieder kind zou dit moeten lezen! Jammer van het vervolg, die is gewoon leuk. Maar het doet toch altijd afbreuk aan het eerste deel. Zo ervaar ik het tenminste.

avatar van boekzoek
4,0
een leuk kinderboek

Leven van Loser
Leuk kinderboek inderdaad.

Ted Kerkjes
Is dit boek niet ietwat overgewaardeerd? Ik vind het namelijk niet echt een heel fantastisch boek.
Zeker niet vergeleken met het andere werk van Dahl. Het beste boek van Roald blijft toch wel 'The Witches'!
Ik blijf het stom vinden dat ze met dat einde hebben geknoeid bij die film. Bij de verfilming van dit boek (Tim Burton's) hebben ze ook zitten kloten! Ze wilden waarschijnlijk een soort moraal erin hebben... sterker nog:

avatar van alexspyforever
Ted Kerkjes schreef:
Is dit boek niet ietwat overgewaardeerd? Ik vind het namelijk niet echt een heel fantastisch boek.
Zeker niet vergeleken met het andere werk van Dahl. Het beste boek van Roald blijft toch wel 'The Witches'!
Ik blijf het stom vinden dat ze met dat einde hebben geknoeid bij die film. Bij de verfilming van dit boek (Tim Burton's) hebben ze ook zitten kloten! Ze wilden waarschijnlijk een soort moraal erin hebben... sterker nog:


Ik heb dit boek nooit gelezen noch een van de verfilmingen ooit gezien. De aantrekkingskracht van een chocoladefabriek als onderwerp voor een verhaal is me altijd een beetje ontgaan. Ooit heb ik eens op het punt gestaan om de laatste verfilming te kijken, maar Tim Burton tja buiten Beetle Juice vind ik zijn films weinig tot geen herkijkwaarde hebben. Ik heb Matilda wel gelezen, heel leuk en de film vind ik eveneens super.

avatar van Bassievrucht
4,5
alexspyforever schreef:
De aantrekkingskracht van een chocoladefabriek als onderwerp voor een verhaal is me altijd een beetje ontgaan.


De aantrekkingskracht van een stel harige lilliputters die er duizenden pagina's over doen om een ring in een vulkaan te smijten is ook niet bijzonder groot. Het uitgangspunt is slechts één zin, maar laat het maar aan rasschrijvers zoals Dahl over om er een geweldig verhaal van te maken. Doe jezelf een plezier en lees dit boek. Of het dezelfde impact zal hebben als wanneer je het als kind gelezen had betwijfel ik overigens.

Ik vind de originele verfilming overigens erg geslaagd. Die van Burton was wel aardig.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:20 uur

geplaatst: vandaag om 10:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.