menu

Vom Nutzen und Nachteil der Historie für das Leben: Zweite Unzeitgemässe Betrachtung - Friedrich Nietzsche (1874)

Alternatieve titel: Over Nut en Nadeel van Geschiedenis voor het Leven: Tweede Traktaat tegen de Keer

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Duits
Ideeënliteratuur

111 pagina's
Eerste druk: E.W. Fritzsch, Leipzig (Duitsland)

Nietzsches traktaat is een enthousiast betoog over het nut of het nadeel van te veel of te weinig geschiedenis, van te veel of te weinig historisch besef. Voor onze omgang met de geschiedenis maakt en beschrijft hij de drie, sedertdien gekende onderscheidingen: de kritische omgang met ons verleden ('alles moet anders'), de verering van het verleden (van helden en monumentenzorg), en de antiquarische vergaarzucht ('alles wat oud is, is het waard om te bewaren'). Het traktaat van Nietzsche (1844-1900) dwingt ons ook om onze omgang met onze eigen herinneringen en vooruitzichten kritisch in ogenschouw te nemen. Nietzsche is in dit traktaat tegelijk psycholoog van de laat-moderne historische cultuur als veldheer die het liefst met de onhistorische dadendrang van de jeugd ten strijde strijkt. Tegen de keer is het traktaat, omdat het zich keert tegen de last van de geschiedenis die ons belemmert in ons denken en handelen.

zoeken in:
4,5
Naar het einde toe verliest het vlammende betoog zijn priemende kantjes, daarom niet het volle pond gegeven. Maar wat deze literaire filosoof voor de rest op ons bord legt, verdient niets dan lof en ontzag. Het nawoord van Luuk van Middelaar, opgenomen vanaf de derde (Nederlandse) editie, is ook absoluut lezenswaardig, zeker omdat het erin slaagt om op fundamenteel niveau de filosofie van Nietzsche van opbouwende kritiek te voorzien. Wil je begrijpen wat geschiedenis is, op het diepste niveau mogelijk, laat je dan meevoeren door dit werk.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:09 uur

geplaatst: vandaag om 14:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.