menu

Deze Ontspoorde Wereld: Het Oorlogsdagboek van Paula Bermann. Amsterdam, 15 juni 1940 - Jutphaas, 19 maart 1944 - Paula Bermann (2018)

mijn stem
geen stemmen

Duits
Autobiografisch / Oorlog

280 pagina's
Eerste druk: Balans, Amsterdam (Nederland)

Van 1940 tot 1944 houdt de in Nederland wonende Duits-Joodse Paula Bermann een dagboek bij. Dat doet ze in het Kurrentschrift, een Duitse schrijfmethode die nog maar weinigen kunnen lezen. Het dagboek vormt een beklemmend verslag over de wereld in oorlog, haar Nederlandse gezin, haar familie in Duitsland. Ze is politiek zeer goed geïnformeerd en beschrijft het dagelijks leven in Amsterdam en vanaf 1942 in onderduik in Jutphaas gedetailleerd. Tussen de regels door klinken haar angsten en verlangens, en haar weerzin tegen een opgelegde identiteit: zowel Duits als Joods. Als Duitse wordt ze gewantrouwd, als Joodse opgejaagd. Bermanns dagboekaantekeningen zijn doortrokken van weemoed, boosheid, zorg om haar kinderen, afkeer van haar landgenoten en angst voor verraad. Nooit eerder verscheen een zo gedreven en precieze beschrijving van een leven in bezet Nederland, geschreven door een Duitse Jodin. Het dagboek eindigt abrupt: voorjaar 1944 worden Paula, haar man Coen en hun dochter Inge verraden, opgepakt en via Westerbork naar Bergen-Belsen gedeporteerd. Vlak voor de bevrijding sterven Paula en Coen. Hun drie kinderen overleven de oorlog.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Na de oorlog stonden de dagboeken van Paula Bermann in de kast bij haar jongste dochter Sonja, voor wie ze ooit was begonnen de dagboeken bij te houden. Zij kon de ouderwetse Duitse schrijftekens echter niet lezen. In 1984 benaderde ze met haar broer en zus de Universiteit van Amsterdam voor een transcriptie. Dit verzoek kwam terecht bij Johan Winkelman, die drie jaar nodig had voor de ontcijfering. Hij maakte er een leesbare Duitse versie van en raakte ervan overtuigd dat het dagboek gepubliceerd moest worden. Maar voor de kinderen waren de wonden nog te vers. Dertig jaar later kwam de vertaler zijn werk weer tegen en ging op zoek naar nabestaanden. Bermanns drie kinderen waren inmiddels overleden, maar de kleinkinderen gaven nu toestemming.
Bron: Dagblad Trouw

Gast
geplaatst: vandaag om 17:58 uur

geplaatst: vandaag om 17:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.