menu

Lisa's Adem - Karel Glastra van Loon (2001)

mijn stem
2,88 (48)
48 stemmen

Nederlands
Sociaal

236 pagina's
Eerste druk: L.J. Veen, Amsterdam (Nederland)

Drie personen missen Lisa. Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat. Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Frankrijk spoorloos verdwijnt. Is zij ontvoerd? Heeft ze zelfmoord gepleegd? Of is ze weggelopen? De achterblijvers moeten leren leven met vragen waarop zij nooit antwoord zullen krijgen en raken geïsoleerd in hun eigen verdriet. Als een van de vragen echter toch wordt beantwoord, veranderen de onderlinge verhoudingen van de drie en raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling.

zoeken in:
3,5
Spannend boek, als ik me alles goed kan heugen. Ook en haast vooral wat de onderlinge verhoudingen aangaat van vriendjelief, moeders en stiefvader. Flop-onwaardig wederom!!

avatar van Thomas83
4,0
Wat een belachelijk laag cijfer op Boekmeter zeg. Hier begrijp ik helemaal niks van. Dit is een geweldig boek vind ik. Sterker nog, het is een van mijn favoriete boeken. Ik hou van het mysterie (wat is er nou precies met Lisa gebeurt? Hebben mensen hier nog theorieën over trouwens? Ik bedoel dus wat er precies met haar is gebeurd met betrekking tot haar verdwijning, niet wat van alles de aanleiding was) erin, en ook hoe intens de gevoelens zijn in het boek. Best heftig allemaal en ook aardig beschreven. Hooguit op enkele momenten ietsjes minder.
Glastra van Loon heeft er een prettig leesbaar boek gemaakt. Ik lees eigenlijk nooit boeken in 1 keer uit, maar hier kwam ik er aardig bij in de buurt. Kon amper stoppen met lezen.

avatar van Thomas83
4,0
Heb het boek weer herlezen van de week, en wederom enorm genoten. De opbouw van het verhaal is erg goed gedaan, en het einde is echt emotioneel.
Aan het begin vond ik het allemaal een beetje fout af en toe qua taalgebruik, maar het boek wordt beter en beter, tot het sterke einde aan toe. Heel goed ook dat het einde vrij open blijft. Het is allemaal mysterieus en ik weet nog steeds niet wat er nou precies is gebeurd met Lisa. Of ik moet het totaal niet begrepen hebben of zo.

0,5
Onbegrijpelijk, in drie opzichten. Onbegrijpelijk (1) als in het feit dat het verhaal nogal ingewikkeld is. Het heden is in het boek nauwelijks te onderscheiden met de flashbacks, vaak onaangekondigd. Onbegrijpelijk (2) als in onbegrijpelijk, dat Karel Glastra van Loon zo'n verhaal überhaupt heeft kunnen bedenken, omdat het zó gecompliceerd geschreven is, onsamenhangend. Onbegrijpelijk (3) als in het feit dat je nogal geschift of geïnteresseerd moet zijn in zulk soort verhalen, dat je dit gaat lezen.

Natuurlijk heeft het boek pluspunten: het is redelijk mooi geschreven, woordkeus is goed, maar er zijn toch meer nadelen. Vaak weet de lezer, ik onder andere ook, niet wie er nu aan het woord is in het dialoog, omdat Karel Glastra van Loon vaak gebruik maakt van onpersoonlijke voornaamwoorden, zoals hij of zij. Daarnaast is het hele verhaal eigenlijk onduidelijk. De achterkant nodigt uit tot het lezen van een spannende thriller, maar uiteindelijk blijkt het allesbehalve een thriller te zijn.

Het komt meer in de buurt van een hedendaagse pseudo-roman in het kielzog van de grote Italiaanse schrijvers, zoals Paolo Giordano of Alessandro d'Avenia, die wél goed sociaal-psychologische boeken kunnen schrijven.

Ik raad dit boek dus niet aan aan mensen die geen tijd hebben om te lezen voor hun lijst, of mensen die denken dat het een thriller of misdaadroman is, want dat is het niet!

0,5
Er wordt ook vaak gesproken dat je het boek wél echt snapt na het herlezen (een aantal jaar later bijvoorbeeld). Dat zal ik vast en zeker ook wel gaan doen.

4,0
Geweldig beschrijvend boek vind ik. Vooral de scenes tussen Talm en Lisa. Wat dat betreft 4,5*. De opbouw is alleen niet heel erg duidelijk, je raakt gemakkeijk het overzicht kwijt. Dat maakt het een stuk minder. Desondanks is het nog altijd een goed boek, het cijfer dat het hier op Boekmeter krijgt, snap ik ook niet. Vind ik geen reëel cijfer.

Misschien is het inderdaad een goed idee om het over een paar weken of een paar maanden nog een keer te lezen. Misschien dat mijn cijfer dan nog hoger wordt.

3,0
De manier waarop deze roman is geschreven spreekt mij erg aan: direct, helder. Je leert de personages kennen en toch blijven ze op afstand. Misschien dat ik door de tekst op de achterkant meer had verwacht. Van de fatale gebeurtenis had ik toch andere voorstellingen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:11 uur

geplaatst: vandaag om 17:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.