menu

Van Afgunst tot Zelfgenoegzaamheid: Korte Verhandelingen voor de Moderne Mens - Arnon Grunberg (2019)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

320 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

Op de achterzijde van het boek staat een korte verhandeling over korte verhandelingen: "1. Korte verhandelingen kunnen over alle onderwerpen gaan die de hedendaagse mens dwarszitten, die hem fascineren, beangstigen, verlangens in hem opwekken. Van de neus tot Helmond, van dankbaarheid tot verontwaardiging, van romantiek tot performancekunst, van vlees tot verveling, van Israël tot België. 2. De korte verhandeling is een essentialistische verhandeling, het overbodige is gekapt. Wat blijft is het geraamte, het skelet, de basis. Voor de nieuwsgierige is de korte verhandeling een uitnodiging zich verder in het onderwerp te verdiepen, voor de luiaard, de overwerkte, de werkende ouder volstaat de korte verhandeling als hulpstuk om zich mee door het leven te slaan. 3. De korte verhandeling wil een vangnet zijn onder de kunst van het converseren. Wie zich de korte verhandelingen eigen heeft gemaakt zou zich op elk feest of bij elk etentje op het gebied van de conversatie staande moeten kunnen houden. 4. Eén aforisme per korte verhandeling is een minimum. Het aforisme is de volzin voor de bijna-onzichtbare, de verlegene, hij die weet dat hij alles wat hij te zeggen heeft moet zeggen in drie seconden. 5. De korte verhandeling is een mini-essay, een samenvatting, een bloemlezing. Als men de schrijver vraagt: wat wilde u nou eigenlijk zeggen met dit of dat?, dan kan hij antwoorden: ‘Lees mijn korte verhandelingen, de rest is uitwerking."

zoeken in:

4,0
Ondanks zijn weinig atletische voorkomen, doet Grunberg me af en toe denken aan een bokser. Net als elke goede komiek werkt hij namelijk met punch lines. Zeker in zijn vroege werk vind je per pagina wel een paar mooie oneliners, die meestal extra uit de verf komen door zijn puntige stijl.
Tsjak-tsjak-boem.
Por-por-rechterhoek.
Jab-jab-left hook.
Enzovoort, enzovoort.
Het mag dan ook geen wonder heten dat de "korte verhandeling” Grunberg goed ligt. In zekere zin treedt hij hier in de voetsporen van Nietzsche – u weet wel: de filosoof met de hamer – en Schopenhauer – een andere knorpot van wie u ooit misschien wel eens gehoord hebt. Penetreert hij dan even diep in de menselijke psyche als zijn twee illustere voorgangers? Nee, aforismen over Rammstein en Wilders zijn nu eenmaal minder tijdloos dan aforismen over Leven en Dood.
Wel zijn ze grappiger, en dat is ook iets.

Vreemd dus dat deze zo onder de radar vliegt. Het is niet Grunbergs beste worp, maar zeker een van zijn meest amusante.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:32 uur

geplaatst: vandaag om 09:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.