menu

The Church of Dead Girls - Stephen Dobyns (1998)

Alternatieve titel: De Kerk van de Dode Meisjes

mijn stem
3,60 (10)
10 stemmen

Engels
Thriller

432 pagina's
Eerste druk: St. Martin's, New York (Verenigde Staten)

In Aurelius, een klein plaatsje in de staat New York, verdwijnen één voor één drie jonge meisjes. Bij de eerste verdwijning verdenken de inwoners nog buitenstaanders. Bij de tweede beginnen buren en jeugdvrienden elkaar met andere ogen te bekijken. Bij de derde komt het stadje in een regelrechte nachtmerrie terecht. In de kerk van de dode meisjes tekent Stephen Dobyns de verwoestende uitwerking van achterdocht. Niemand ontsnapt eraan- de gerespecteerde hoofdredacteur van de plaatselijke krant noch de teruggetrokken apotheker, en zelfs niet de verteller, een leraar biologie van wie bekend is dat hij weleens jonge meisjes bij hem thuis uitnodigt om ze met huiswerk te helpen. Als de paniek om zich heen grijpt en de burgers zelf het heft in handen nemen, komen oude geruchten, angsten en verlangens tot leven die de verzwegen geschiedenis van het ogenschijnlijk deftige stadje en de duistere drijfveren van de inwoners blootleggen.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
2,0
Gaat veelbelovend van start, afgezien van de proloog die behoorlijk clichématig is. Je ziet dat bij veel thrillers overigens, zo'n proloog waarbij je als lezer meteen in een griezelig moment belandt: er staat iemand op het punt vermoord te worden of iemand schrikt wakker in een donkere ruimte en merkt dat hij of zij vastgebonden ligt, zoiets... De toon van het boek is in ieder geval gezet, maar het is dus ook behoorlijk afgezaagd, zoals ik al zei. Deze proloog is in feite een beschrijving van de plaats delict en ook hier hebben we weer te maken met een creabea seriemoordenaar die van de pd een waar horrorkunstwerk maakt met alle toeters en bellen.

Dan begint het verhaal en denk je aanvankelijk nog een goed boek in handen te hebben. Dorpelingen met dubieuze achtergronden, roddels.. in de verte heeft het wat weg van Needful Things van King. Vervolgens zoomt de schrijver in op een select leesclubje van een vijftal studenten onder aanvoering van een leraar geschiedenis en marxist. Dit lijkt veel te veel op The Secret History van Tartt, maar nergens wordt het zo mysterieus als in dat boek.
Enfin, na een bladzij of 80 slaat het enthousiasme om in lichte verveling en uiteindelijk zelfs in apathie. Naar het einde toe kon het me eigenlijk geen hol meer schelen wie er achter de moorden zat.

Aan de taal ligt het trouwens niet en er zitten af en toe ook goeie stukken tussen. Maar waar het m.i. misgaat is dat de schrijver een teveel aan personages opvoert en er om die reden geen een bij zit die tot leven komt. Het boek is mij ook net iets te Amerikaans, tja hoe moet ik dat nu uitleggen..? Te ongeloofwaardig soms, of tegen het filmische aan, zoals aan het slot, de moordenaar staat aan de andere kant van de deur, die op slot zit en schreeuwt dan naar het slachtoffer: 'Nou moet ik je heel verschrikkelijk pijn doen!' In film werkt dat wel, maar in een boek?

Gast
geplaatst: vandaag om 20:55 uur

geplaatst: vandaag om 20:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.