menu

Yankees, Cookies en Dollars: De Invloed van het Nederlands op de Noord-Amerikaanse Talen - Nicoline van der Sijs (2009)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Wetenschappelijk

326 pagina's
Eerste druk: Amsterdam University Press, Amsterdam (Nederland)

Van Santa Claus (Sinterklaas) en zijn slee (sleigh) tot aan de dollar (vernoemd naar de daalder) en Yankees (Jan Kees), de Nederlandse taal is van grote invloed geweest op het Amerikaans-Engels. 'Yankees, cookies en dollars' laat zien hoe de Nederlandse erfenis tot ver buiten New York reikt en zelfs terug te vinden is in de indianentalen. In 2009 werd herdacht dat vierhonderd jaar geleden, in 1609, Henry Hudson met zijn VOC-schip voor anker ging bij Manhattan. In zijn kielzog landden Nederlandse kolonisten op het eiland die de stad Nieuw-Amsterdam stichtten. In de loop van vierhonderd jaar is het gebied getransformeerd van landbouwgrond naar de huidige wereldstad New York. Hoewel er veel is veranderd, is de invloed van de Nederlandse taal nog steeds hoorbaar. Wat is de ontwikkeling geweest van het Nederlands in de Verenigde Staten? Hoelang is dit gesproken en is het ongewijzigd gebleven? Hoe groot was en is de invloed van het Nederlands op het Amerikaans-Engels? Welke Nederlandse woorden zijn door indianentalen overgenomen? In dit boek gaat taalkundige Nicoline van der Sijs in op deze en andere vragen. Ze geeft up-to-date informatie over de veranderende betekenis, de etymologie en de regionale spreiding van de Nederlandse leenwoorden.

zoeken in:
PQV00
Het woord 'dollar' is afgeleid van het Duitse 'Thaler', lang geleden een munteenheid. Mogelijk is het Nederlandse daalder ook daarvan afgeleid?

avatar van psyche
psyche (crew)
PQV00 schreef:
Het woord 'dollar' is afgeleid van het Duitse 'Thaler', lang geleden een munteenheid. Mogelijk is het Nederlandse daalder ook daarvan afgeleid?

Volgens Wikipedia juist.

PQV00
En de meest bekende Thaler is waarschijnlijk wel deze.
Maria Theresia Thaler
Hoewel hierop het jaar 1780 staat, betreft het een naslag want tot in ieder geval ver in de 20e eeuw werd deze Thaler met dat jaartal nageslagen om als betaalmiddel te dienen in onder andere Oost-Afrika, vanwege de intrinsieke waarde van het zilver een stabiele munt (riyal Abutera genaamd).

Gast
geplaatst: vandaag om 08:59 uur

geplaatst: vandaag om 08:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.