menu

Auta Armias - Arto Paasilinna (1989)

Alternatieve titel: Wees Genadig

mijn stem
3,50 (6)
6 stemmen

Fins
Psychologisch

276 pagina's
Eerste druk: WSOY, Helsinki (Finland)

Een eenvoudige Finse kraandrijver, Pirjeni, gescheiden en ongehuwd samenwonend, wordt opgeroepen om voor een tijdje Gods plaats in te nemen. In deze hoedanigheid neemt hij zich voor alle problemen in de wereld te lijf te gaan. Dat blijkt minder eenvoudig dan hij dacht, ook nu hij God is. En dan is er ook nog de duivel! Hoe zal de wereld eraan toe zijn als de echte God van vakantie terugkomt?

zoeken in:
4,0
In Wees genadig bekritiseert de Fin Arto Paasilinna op een ogenschijnlijk lichtvoetige manier de katholieke kerk en in één ruk door de ganse maatschappij.

In dit hoogst vermakelijk boek krijgt de vorige paus, Johannes Paulus II voor wie het al vergeten was, er nogal van langs. Wanneer Pirjeni Ryynänen een bezoekje aan de paus brengt, slingert hij hem ongegeneerd het verwijt naar het hoofd dat "het rooms-katholieke geloof, onder jouw uitdrukkelijke leiding, ronduit ouderwets is geworden, en in geen enkel opzicht met zijn tijd is meegegaan". Uiteindelijk blijkt de paus zelfs ongelovig te zijn. Ryynänen wil de Pool gewoon afzetten, maar Karol waarschuwt hem: “Besef wel dat mijn opvolger nog conservatiever zal zijn dan ik. Ik ken mijn kardinalen.” Wat vele jaren later inderdaad is gebleken.

Wees genadig is weer een erg humoristische, fantasierijke roman. Enig minpunt is dat er van een echte verhaallijn geen sprake is, maar dat vergalt het leesplezier geenszins. Arto Paasilinna heeft meer dan 25 boeken geschreven, waarvan er totnogtoe slechts vijf in het Nederlands verschenen. Hopelijk gaat uitgeverij Wereldbibliotheek gewoon door met de vertalingen, want er mee stoppen zou zonde zijn.

avatar van eRCee
2,5
De laatste keer dat ik iets van Paasilinna las was alweer meer dan tien jaar geleden. Het beviel me destijds goed dus waarom er niet nog eens ter hand nemen van de in 2018 overleden Fin? Helaas valt Wees genadig me tegen. Paasilinna kiest altijd een kneuterig-humoristische insteek maar meestal wel gegoten in een soort romanvorm. Wees genadig is echt een puur kolderverhaal, voor mij een moeizaam genre omdat het al snel gaat vervelen. De eerste 30 pagina's vond ik nog behoorlijk leuk en ook daarna blijven er best aardige dingen beschreven worden maar als geheel doet het me erg weinig. Een paar inside jokes over Finland zijn ongetwijfeld langs me heengegaan. De confrontatie tussen God en de paus daarentegen schotelt zonneklare kritiek voor en is lekker vilein (een soort variatie op het verhaal van de Grootinquisiteur). Sinds het laatste bericht over deze passage door Jeroen hierboven kan van een verbeterde situatie worden gesproken. Wellicht is er nog hoop.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:07 uur

geplaatst: vandaag om 20:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.