menu

Elevation - Stephen King (2018)

Alternatieve titel: Verlichting

mijn stem
3,54 (36)
36 stemmen

Engels
Psychologisch

160 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Het verhaal speelt zich af in Castle Rock, Maine, waar Scott Carey te maken krijgt met een mysterieuze ziekte die bizarre effecten in zijn lichaam veroorzaakt, en waardoor hij razend snel afvalt. Terwijl hij samen met zijn vertrouwde dokter tegen zijn ziekte vecht, probeert hij ondertussen een akelige situatie op te lossen voor een lesbisch stel dat een restaurant wil openen dat omgeven wordt door een afkeurend publiek.

zoeken in:
avatar van metalfist
King en afvallen, het was een thema dat me niet helemaal kon bekoren in Thinner maar nog eens zo'n kort tussendoortje.. Ik zie het wel zitten!

avatar van DMF
3,5
DMF
Leuk tussendoortje die moeiteloos zou passen in een bundel korte verhalen van Stephen King.

Hoewel de karakters behoorlijk eendimensionaal zijn in vergelijking met wat King zijn lezers normaal voorschotelt, besefte ik op het eind weer hoeveel talent de man toch heeft om lezers van zijn karakters te laten houden. Ook met Elevation wist hij dat bij mij weer te bereiken. Het is een soort magisch realistisch verhaal met een warme boodschap, een verhaal over kleine acties met een grote betekenis en een verhaal waarin King wederom laat zien zoveel meer te kunnen dan gruwelijke situaties creëren. De voor King gebruikelijke knipoogjes naar andere verhalen komen ook weer voorbij, net als de niet te missen fuck you richting ome Donald.

* * * ½

avatar van the Cheshire cat
Die King schrijft echt alsof zijn ervan afhangt... Misschien is dat ook wel zo.

4,5
Nederlandse versie is gereserveerd!

4,5
Leest lekker weg, ik had hem binnen paar uurtjes uit. Fijne aan King-boeken vind ik dat je al vaak al snel met de hoofdfiguur mee gaat leven, zo ook bij Verlichting.

avatar van Slainte_Mhath
Dit klinkt echt leuk, maar de hoofdprijs voor een kort verhaal gaat me te ver.
Hopelijk komt dit nog een keer in een verhalenbundel. Die koop ik dan geheid.

avatar van Abubakari
3,5
Je verwacht het niet. Een feel good verhaal. Van Stephen King.

In één leesbeurt uitgelezen, dan heb je een boek van een goed verteller in handen. Al is het natuurlijk ook maar een kort verhaal.
Spanning? Nauwelijks. Horror? Niks. Griezelig op een bepaalde manier? Ook niet.
Mysterie en feel good in een verhaal over vriendschap, iets voor een ander betekenen zolang het nog kan.

avatar van Jason82
3,5
Wat kan ik toevoegen aan eerdere recensies, stuk voor stuk geven ze iets aan wat mij ook opviel of bij zal blijven. Maar afijn, toch een kleine poging.

Stephen King blijft een magistrale schrijver. Tijdens het lezen van dit verhaal vond ik het in eerste instantie wat eenvoudig en weinig spannend. Op z'n Kings wel prettig geschreven hoor, maar dat was het dan ook wel. Maar ik leg het dan net toch weer weg met het gevoel van een heel prettige leeservaring. Krijgt King het tóch weer voor elkaar! Hoewel minder vergaand dan in zijn dikkere boeken, ontstaat ook hier weer een band met de hoofdrolspeler. Er ontspint zich een verhaal van vriendschap en respect, in combinatie met een ontknoping die je als lezer langzaam maar zeker aan voelt komen.

Opnieuw een bijzonder verhaal, toegevoegd aan een fenomenaal oeuvre. Dat er ondanks Kings steeds hoger wordende leeftijd nog maar veel mogen volgen. ?

4,0
Ik kan er niets over zeggen wat al niet hierboven gezegd is. Het enige dat ik kan en wil zeggen is:

De beste man blijft goud uitpoepen!

avatar van Jester
3,0
Meer dan een niemendalletje kan ik het eigenlijk niet noemen. Waar er in Thinner nog iets van een verklaring voor het gebeurde wordt gegeven, is die er hier totaal niet. Geen aanleiding, geen reden, niets. Wat er dan volgt is goed geschreven, dat is King wel toevertrouwd, maar verder is het wel erg nietszeggend. Vermakelijk, maar meer is het niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:23 uur

geplaatst: vandaag om 10:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.