menu

Lenfilm en de Bevrijding van de Sovjetcinema / Lenfilm and the Liberation of Soviet Cinema - Frizjeta Goekasjan, Aleksej German, Joeri Pavlov, Svetlana Proskoerina, Giovanni Buttafava, Michail Jampolski, Andrej Plachov en Irina Roebanova (1990)

Alternatieve titel: Tijgerreeks #4

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Russisch / Italiaans
Verhalenbundel
Historisch / Kunst en Cultuur

96 pagina's
Eerste druk: Stichting Film Festival Rotterdam / Uniepers, Abcoude (Nederland)

Dit vierde deel uit de Tijgerreeks, een project van het Filmfestival Rotterdam in samenwerking met derden, is opgedragen aan de Italiaanse Giovanni Buttafava (1939-1990); één van de medewerkers aan het boek. Beschreven wordt de geschiedenis van de Lenfilmstudio’s, die in het historische centrum van Leningrad een complete wijk in beslag nemen. Ten tijde van de publicatie van dit boek, besloeg de geschiedenis van deze studio’s meer dan 70 jaar en konden er tegelijkertijd veertig speelfilms worden gemaakt; van de toen 1.300 geproduceerde films werden er 270 bekroond met internationale prijzen en onderscheidingen. Het boek is tweetalig: Nederlands en Engels. Het oorspronkelijke Russische (en voor een beperkt deel Italiaanse) bronmateriaal werd daartoe door verschillende vertalers in de twee doeltalen vertaald. Dat bronmateriaal is gebaseerd op òf interviews, òf is deels al eerder verschenen in Russische tijdschriften voor filmmakers, zoals ‘Resonanz’. Van de elf op zichzelf staande hoofdstukken totaal, zijn er zeven ondergebracht in Deel 1 van het boek: “De Structuur van Lenfilms Avant-Garde”. Deel 2 van het boek is getiteld “De ‘Bevrijding’ van Films: Het Laatste Hoofdstuk”. De vier hoofdstukken van dat tweede deel beschrijven de protesten in de nadagen van de Sovjet-Unie tegen de censuur en de verdere loop van de gebeurtenissen, met een lijst van door de ‘Conflictcommissie’ ‘bevrijde’ films. In het beknopte boek passeren een aantal bekende Russische regisseurs, zoals Aleksej German en Aleksandr Sokoerov, en een deel van hun films de revue. Voorts zijn een twintigtal zwart-wit foto’s en korte biografieën van de schrijfsters of schrijvers opgenomen.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:26 uur

geplaatst: vandaag om 07:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.