menu

Daughters of the Sun: Empresses, Queens and Begums of the Mughal Empire - Ira Mukhoty (2018)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Historisch

320 pagina's
Eerste druk: Aleph Book Company, New Delhi (India)

In 1526, toen de nomadische Timoeridische krijger-geleerde Babur Hindustan binnenviel, reisden zijn echtgenotes, zusters, dochters, tantes en verre vrouwelijke verwanten met hem mee. Deze vrouwen zou helpen met het opzetten van de dynastie en het rijk dat over India zou heersen in de volgende 200 jaar en een synoniem zou worden voor rijkdom en grootsheid. Tegen de tweede helft van de zeventiende eeuw was het Mughalrijk één van de grootste en rijkste ter wereld. De Mughalvrouwen — ongehuwde dochters, excentrieke zusters, vurige zoogmoeders en krachtige echtgenotes — werkten vaak achter de schermen en vanuit de zenana (vrouwenkwartieren), maar er waren enkele opmerkelijke uitzonderingen onder hen, die met hun mannen ten strijde trokken, prachtige monumenten lieten bouwen, zich bezighielden met diplomatie, handel dreven met buitenlanders en munten in hun eigen namen lieten slaan. Weer andere schreven biografieën en beschermden de kunsten. Dit is de allereerste poging een kroniek te schrijven over de vitale rol van de vrouwen bij de opbouw van het Mughalrijk. ‘Daughters of the Sun’ is een verhelderende en aangrijpende geschiedenis van een weinig bekend aspect van de meest prachtige dynastie die de wereld ooit heeft gekend.

zoeken in:
PQV00
In de flaptekst van dit boek worden ook enkele voorbeelden genoemd, maar dan zou de plotomschrijving op BoekMeter te lang worden. Vandaar dit bericht:
In ‘Daughters of the Sun’ ontmoeten we opmerkelijke figuren: Khanzada Begum, die op haar vijfenzestigste nog paard reed door 750 km van ijzige bergpassen en meedogenloos terrein om ten behoeve van haar neef Humayun te onderhandelen; Gulbadan Begum, die ons het enige document naliet dat geschreven was door een vrouw van het koninklijk Mughal hof, een zeldzame blik in de harem, evenals een kroniek van de wederwaardigheden, zorgen en problemen van drie heersers — Babur, Humayun en Akbar — respectievelijk haar vader, broer en neef; de zoogmoeders van Akbar, Jiji Anaga en Maham Anaga, die de dertienjarige vorst afschermden en leidden totdat hij meerderjarig werd verklaard; Nur Jahan, ‘Licht van de Wereld’, een weduwe en moeder die de laatste en favoriete vrouw zou worden van Jahangir, die zelf een vorstelijke erfenis verkreeg; en de schatrijke Begum Sahib (prinses der prinsessen) Jahanara, het favoriete kind van Shah Jahan, eigenaresse van de meest lucratieve haven in middeleeuws India en beschermvrouwe van één van de mooiste steden, Shahjahanabad (Old Delhi).

Jaren geleden was er een prachtige serie op tv over de Groot Mogols, gepresenteerd door de Engelsman Bamber Gascoigne. Heb dat toen met veel interesse gevolgd, zie dat Gascoigne over dat onderwerp ook een boek heeft geschreven.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:21 uur

geplaatst: vandaag om 18:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.