menu

Cradle to Cradle - William McDonough en Michael Braungart (2002)

Alternatieve titel: Cradle to Cradle: Afval = Voedsel

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

193 pagina's
Eerste druk: North Point Press, New York (Verenigde Staten)

'Reduce, reuse, recycle', pleiten veel groene jongens. Met andere woorden: doe meer met minder, en verklein zo de aangerichte schade. Architect William McDonough en chemicus Michael Braungart wijzen er in dit boek op dat deze strategie in wezen niets verandert aan de oorzaak van de hele milieuproblematiek: het eenrichtingsdenken, het 'cradle to grave' model dat dateert uit de eerste Industriële Revolutie en sindsdien nooit wezenlijk veranderd is. Proberen het productieproces 'minder schadelijk' te maken is volgens hen enkel een doekje voor het bloeden, een vertraging van het probleem, maar zeker geen oplossing. Waarom niet het idee uitdagen dat de menselijke industrie überhaupt schade moet aanrichten aan zijn natuurlijke omgeving? Een boom produceert jaarlijks duizenden bloemen om daaruit hoogstens een paar nieuwe bomen te creëren, maar die overvloed is geen verspilling, integendeel, het is veilig, efficiënt en mooi! Vanuit het principe 'Waste equals food' proberen de auteurs een nieuwe productiemethode te ontwerpen, waarin het concept afval wordt geëlimineerd: na gebruik produceert het product, eens weggegooid, voedsel voor zijn omgeving, of via complete recyclage grondstoffen voor een nieuw industrieel proces.

zoeken in:
avatar van eRCee
Cradle to Cradle, ook wel de nieuwe Industriele Revolutie genoemd, is het briljante concept van een chemicus en een architect. In dit visionaire boek worden de beginselen uiteengezet van een nieuwe manier van produceren en consumeren, een manier die zowel goed is voor de economie als het milieu. En dus niet in de laatste plaats voor de mens zelf.
Een van de basisprincipes is dat het produceren van afval in alle opzichten dom is. Door producten intelligent te ontwerpen kan afval voedsel zijn; voor een technische of een biologische kringloop. Intelligent, dat betekent dus niet simpelweg recyclen (in de praktijk komt dat neer op downcyclen) maar upcyclen. Revolutionair is dat door zo te werken we niet minder maar juist méér moeten gaan consumeren. We hoeven niet 'minder slecht' te zijn maar kunnen daadwerkelijk 'goed' zijn.
Stel je een fabriek voor als een boom, die meer energie opwekt dan hij verbruikt, water zuivert via natuurlijke mechanismen, een leefomgeving biedt voor vogels door daken met grasbedekking én, dat het ook nog eens geldbesparing oplevert! Geen droom, de moederfabriek van Ford in Amerika draait al volgens deze principes.
En zo worden er vele gave voorbeelden gegeven in dit boek. Wat te denken van een ijsverpakking die bij kamertemperatuur oplost in biologisch afbreekbare vloeistof, maar daarbij ook nog eens zaadjes van zeldzame plantensoorten bevat...
Overigens is dit laatste voorbeeld niet eens in het boek te vinden. Wel in de inspirerende Tegenlicht-documentaire over dit onderwerp (nog steeds te zien via uitzendinggemist.nl).
Soms staat er wat herhaling in, de opbouw is niet altijd soepel maar wat een geweldig boek. Braungart en McDonough verdienen een nobelprijs, maakt me niet uit waarvoor.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:08 uur

geplaatst: vandaag om 05:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.