menu

Heroes: Mortals and Monsters, Quests and Adventures - Stephen Fry (2018)

Alternatieve titels: Helden: De Grote Avonturen uit de Griekse Mythologie | Mythos 2 | Stephen Fry's Great Mythology #2 | Heroes: The Greek Myths Reimagined

mijn stem
4,06 (8)
8 stemmen

Engels
Historisch / Cultuur

424 pagina's
Eerste druk: Michael Joseph, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In 'Mythos' beschreef Stephen Fry de wereld van de goden, in 'Helden' hervertelt hij de dramatische, geestige, tragische en tijdloze verhalen van de stervelingen uit de mythologie. Stap aan boord van de Argo en beleef samen met Jason zijn duizelingwekkende zoektocht naar het Gulden Vlies, maak kennis met Atalante, die opgroeide bij de beren, en die als jaagster haar aanbidders telkens weer te snel af was. Beleef de avonturen van Oedipus, die het raadsel van de Sfinx weet op te lossen, en volg Bellerophon, die de vuurspuwende Chimaera moet doden. Volg Herakles op zijn pad als hij zijn twaalf werken moet verrichten en dool rond in het labyrinth van Koning Minos, waar de monsterlijke minotaurus op je wacht. Huiveringwekkend spannend en meeslepend zijn de verhalen van de Griekse helden, die ons opnieuw laten zien waartoe wij mensen wel niet in staat zijn.

zoeken in:
avatar van Sir Spamalot
4,0
In navolging van Mythos: The Greek Myths Retold van het jaar voordien - zie mijn bericht aldaar - was dit opnieuw een prettige leeservaring met verhalen waarvan ik het merendeel nog wel wist maar hier en daar een aha-erlebnis het hartje rapper deed kloppen, misschien uit heimwee naar een vervlogen jeugd. De kracht van Stephen Fry ligt in zijn onbevangen en aandoenlijk tongue-in-cheeck humor die het lezen van dit boek een prettige ervaring maakt.

Ook is hij volgens mijn bescheiden mening zo verstandig geweest om het boek na de obligatoire inleiding in te delen in hoofdstukken per held: Perseus, Heracles, Bellerophon, Orpheus, Jason, Atalanta, Oedipus en Theseus. Het zorgde bij mij voor een houvast te midden van talloze namen van figuren en dynastieën. In zijn inleiding wijst hij erop dat je niet noodzakelijk Mythos moet hebben gelezen om van Heroes te genieten maar in zijn voetnoten verwijst hij vaak naar Mythos, mocht de lezer meer willen weten over een bepaalde figuur of gebeurtenis. Zelf hield ik niet veel rekening met de voetnoten teneinde mijn flow niet te verstoren.

En ik citeer even mijn woorden bij Mythos: "Kort samengevat draait het altijd om de horizontale sport, geld of macht, of je nu onsterfelijk bent of lid bent van het mensdom." In al die duizenden jaren is er niets veranderd, lijkt de conclusie wel. Benieuwd of en hoe hij de Ilias en de Odyssee zal aanpakken.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:51 uur

geplaatst: vandaag om 10:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.